Dobré vztahy Česka a Ruska přejí dohodám, míní analytik

Prezidentský speciál s Dmitrijem Medvěděvem na palubě míří do Prahy. Ruská hlava státu, kromě toho, že na Pražském hradě otevře výstavu kremelských pokladů, bude mít i klasický státnický program. Obě strany mají podepsat řadu především ekonomických dohod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv s Václavem Klausem

Dmitrij Medveděv s Václavem Klausem | Foto: European Commission Audiovisual service

„Dmitrij Medvěděv má osobní zájem na zachování statusu jednoho z nejdůležitějších ruských politiků. Bude se proto snažit význam své pražské návštěvy zdůraznit,“ soudí analytik moskevského Centra pro politické informace Alexej Muchin.

Šance obou stran dohodnout se především v obchodní sféře jsou podle něho mnohem lepší, než kdykoli v posledních letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

S analytikem moskevského Centra pro politické informace Alexejem Muchinem hovořila ruská zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„Situace ohledně plánované americké protiraketové obrany se alespoň prozatím uklidnila, a hlavní osten ve vztazích Ruska a České republiky v posledních letech se tak v zásadě otupil. To se podle mne odrazí na návštěvě pozitivně. Čeští politici tak budou mít možnost využít to k dojednání dohod rozvíjejících především ekonomické vztahy,“ soudí politolog.

Hlavním „příznivým“ faktorem, který ruští pozorovatelé neopomínají zdůraznit – možná jako i ten hlavní – je ale snaha Moskvy zvýšit ruské vyhlídky na dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

„Návštěva určitě bude mít podpůrný charakter, myslím si, že je to tak správně. Americký prezident Obama by jistě pro americkou firmu dělal to samé,“ domnívá se Alexej Muchin, který si podle svých slov není jistý, nakolik velký vliv může mít návštěva současného ruského prezidenta na konečné rozhodnutí české vlády v tendru na projekt, jehož cena se odhaduje na 20 až 35 miliard dolarů.

Připouští nicméně, že zájem na tom, aby prezidentský lobbying byl úspěšný, má nejen hlava státu osobně, ale i Moskva myslící na geostrategické rozložení sil.

„Rusko má vrcholný zájem na posílení svého vlivu ve střední a východní Evropě. V posledních letech ho Moskva ztrácela nejen v tomto regionu, ale i na Blízkém východě, v severní Africe. Ruské vedení se teď tuhle tendenci snaží změnit. Rusko se pokouší budovat nové vlastní vztahy s jednotlivými zeměmi tak, aby jeho politika mohla být mnohem suverénnější,“ dodává Muchin.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme