Zákazníci odcházejí od dodavatelů poslední instance. ‚Zkontrolujte energie prarodičům,‘ radí ministerstvo

Lidé postupně přecházejí od dodavatelů poslední instance na standardní smlouvy. Po pádu Bohemia Energy se ke konečným dodavatelům energií dostalo na 900 tisíc zákazníků, další přibyli po konci jiných firem. Nyní je takových zákazníků kolem 60 tisíc. Další přibudou po čtvrtečním pádu firmy Český Energetický Dodavatel. Některé se ale nedaří kontaktovat. Ministerstvo průmyslu vyzvalo, aby lidé zkontrolovali u rodičů a prarodičů dodavatele energií.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina bude zase dražší, píše MFD. (Ilustrační snímek)

„Doporučujeme, aby lidé při návštěvě rodičů či prarodičů zkontrolovali, od koho energie odebírají,“ radí ministr průmyslu Jozef Síkela | Foto: Taner Ardali | Zdroj: Fotobanka Unsplash

„Aktuálně se podařilo počet lidí zůstávajících v DPI, kteří ještě nemají podepsanou novou smlouvu, snížit na 60 tisíc,“ uvedlo ve středu ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kvůli vysokým cenám energií skončila další firma. Český Energetický Dodavatel měl přes 7000 odběratelů

Číst článek

Následně se ve čtvrtek dostaly k dodavatelům poslední instance další tisíce lidí, kteří měli smlouvy s firmou Český Energetický Dodavatel, jež ukončila činnost.

Klientů, které se dodavatelům poslední instance nedaří zkontaktovat, jsou tisíce. Společnost E.ON eviduje takových lidí několik tisíc, většinou jde o seniory. Pražské energetice zbývá zkontaktovat 1500 zákazníků, ČEZ ještě 600.

Aby lidem s přechodem na standardní ceníky pomohly, vysílají firmy do terénu i své pracovníky. „Původně jich bylo 10 tisíc, následně jsme tento počet snížili na 1500 a nyní už na přibližně 600. Naši pracovníci nyní tyto adresy obcházejí a snaží se zbylé zákazníky kontaktovat,“ upřesnil pro Radiožurnál mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

„Po dvou měsících od konce Bohemia Energy tak zbývá již jen několik set těchto zákazníků. My je postupně dohledáme tak, abychom nemuseli odpojovat,“ doplnil.

Obávám se, že období levných energií skončilo. Ceny budou podobné i v budoucnu, říká ministr Stanjura

Číst článek

Třeba E.ON spolupracuje s radnicemi jednotlivých měst, kam vysílá mobilní týmy.

„Vytipovali jsme i města, kde evidujeme vyšší počet klientů v režimu dodavatele poslední instance, a ve spolupráci s tamními radnicemi za nimi vyrazily mobilní týmy našich zástupců, aby jim v určený čas přímo na radnici poradili, popřípadě si tam mohli lidé uzavřít novou smlouvu. Takto jsme již navštívili devět menších měst a v této aktivitě chceme pokračovat i v nadcházejícím roce,“ přiblížil mluvčí společnosti Roman Šperňák.

S odpojováním lidí od elektřiny zatím i vyčkává i Pražská energetika a dává lidem čas, aby nejen z režimu dodavatele poslední instance odešli, ale aby i doplatili své finanční závazky.

Pomoc rodičům a prarodičům

Ministerstvo průmyslu a obchodu lidi před vánočními svátky vyzvalo, aby při návštěvě příbuzných zkontrolovali, od koho energie odebírají.

KONCOVÍ DODAVATELÉ

Dodavatelé poslední instance jsou vlastně koncoví dodavatelé elektřiny a plynu. U elektrické energie jde v závislosti na konkrétním regionu o společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek Česka). Dodávky od těchto dodavatelů mohou trvat až šest měsíců. Zákazníci musí v této lhůtě uzavřít novou smlouvu o dodávkách energií.

„Opravdu doporučujeme, aby lidé při návštěvě rodičů či prarodičů zkontrolovali, od koho energie odebírají a nejlépe jim rovnou pomohli s přechodem na standardní produkt,“ upozornil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

„Novou smlouvu lze uzavřít za pár minut na počítači či chytrém telefonu, případně lze zavolat na linku vybraného dodavatele nebo zajít na pobočku,“ vyjmenoval možnosti.

Pokud si zákazníci neví rady, mohou podle resortu využít třeba pomoc po telefonu na informační lince 1212 pod volbou 5.

Na přechod od dodavatele poslední instance na standardní smlouvu mají lidé šest měsíců od chvíle, kdy se do režimu DPI dostali. Potom by je mohlo čekat odpojení od elektřiny nebo plynu.

V režimu dodavatele poslední instance by lidé neměli zůstávat dlouho – hlavně kvůli vysokým zálohám na energie, které jsou často až desetitisícové.

Zákazníci měli možnost zaplatit v listopadu jen polovinu vyměřených záloh a v prosinci o 40 procent méně. To ale neznamená, ale že jim doplatky společnosti prominou. Vše budou muset lidé zaplatit v konečném vyúčtování podle skutečné spotřeby.

ako, bkl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme