Dodavatelé bílé elektroniky zvyšují ceny o pět procent. Reagují tak na oslabování koruny

Předpovídané zdražování některého zboží se stává skutečností. Výrobci i prodejci potvrzují, že kvůli oslabení koruny začali zvyšovat ceny. Zdražují zejména elektrické spotřebiče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchod s elektronikou (ilustr. foto)

Obchod s elektronikou (ilustr. foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0, Mack Male

Ceny bílé elektroniky se v těchto dnech podle ČTK zvyšují až o pět procent.

Třeba dodavatel Elecktrolux změnil ceny u vybraných výrobků koncem minulého týdne. Značka Bosch zdraží své produkty od 1. prosince, Gorenje a Mora pak o týden později. Všichni o pět procent.

Na pultech některých obchodů se změnily i ceny počítačů. Krátce po oslabení koruny oznamovali zdražení také dodavatelé tabletů a mobilů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak reagují dodavatelé a prodejci elektroniky za oslabování koruny, zjišťoval Jan Beneš

Někteří prodejci elektroniky spěchají, aby stihli nakoupit zásoby za původní ceny. Třeba řetězec Euronics podle ČTK navýšil skladové zásoby za téměř jednu a čtvrt miliardy korun. Internetový obchod Alza doplnil zásoby minulý čtvrtek, jejich hodnota přesáhla jednu miliardu korun.

Podle analytiků prodejci čekají vyšší poptávku po zboží. Na skladech by jim mělo vydržet několik týdnů, pak přijde na řadu prodej za nové ceny.

Intervence má podle ČNB urychlit růst cen i ekonomiky

Korunu oslabuje Česká národní banka. Jak dlouho bude intervence trvat, záleží na tom, jak a kdy se centrální bance podaří naplnit cíle, které očekává. Tedy podpořit ekonomiku a udržet spotřebitelské ceny delší dobu na vyšší úrovni.

Bankovní rada zatím počítá s rokem a půl. Guvernér České národní banky Miroslav Singer připustil, že banka by mohla kurz změnit v následujících 18 měsících, pokud intervence nepřinese očekávané výsledky. V České televizi ale Winter řekl, že opětovné oslabování koruny zároveň nepovažuje za příliš pravděpodobné.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme