Udržovací nabídky jako trik: místo nejnižší ceny energií dostal důchodce málem tisícovou pokutu

Energetický regulační úřad varuje před udržovacími nabídkami dodavatelů a zprostředkovatelů energií. Ty jsou nebezpečné hlavně ve chvíli, kdy už má spotřebitel smlouvu s někým jiným. Za odchod od nových dodavatelů elektřiny a plynu mu tak můžou hrozit vysoké pokuty – a to klidně v řádu desítek tisíc korun. Před takovými praktikami by měla spotřebitele chránit novela energetického zákona, která ale ještě musí projít legislativním procesem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektroměr (ilustrační foto)

Česká obchodní inspekce našla za minulý rok pochybení u 34 zprostředkovatelů energií. | Foto: Gerd Altmann | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Přišli sem dva, že jsou od nějaký společnosti, co vyhledává nejlacinější dodávky plynu a elektřiny a jestli bych chtěl být u nich zapojený, že až to vymyslí, toho nejlacinějšího, tak mi dají vědět a že bych se přihlásil,“ vypráví 75letý Bohumil Filipi z Ústecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Retenční nabídky působí spotřebitelům problémy

Jenže podomní prodejci mu nevyhledali dodavatele s těmi nejnižšími cenami, ale naopak s těmi nejvyššími. A to rovnou elektřiny i plynu. Navíc dali panu Filipimu podepsat plnou moc, o které nevěděl. S pomocí snachy tak chtěl od smluv odstoupit, jenže mu dodavatelé vyměřili za odchod sankce.

„A to byly sakra pokuty. Byl jsem u nich dva dny a kdybych odstoupil, tak už 10 tisíc za plyn a 10 tisíc za elektřinu,“ dodává pro Radiožurnál.

Za pětiletou smlouvu u obou nových dodavatelů by tak zaplatil o 250 tisíc korun víc než u těch stávajících. Panu Bohumilovi se nakonec podařilo od smluv odstoupit, jenže všichni nemají takové štěstí.

Podle Energetického regulačního úřadu přibývá problémů s takzvanými retenčními neboli udržovacími nabídkami dodavatelů energií. Jen za prosinec úřad přijal víc než stovku stížností. Takové nabídky spotřebitelům většinou přijdou ve chvíli, kdy už mají podepsanou smlouvu s jinými dodavateli.

Ochrana před ‚energošmejdy‘ stále chybí. Novela zákona dál leží ve sněmovně

Číst článek

„Pokud to jsou smlouvy na dobu určitou a nelze využít lhůty pro odstoupení či jejich výpověď bez sankce, skončí to velmi pravděpodobně pokutou,“ vysvětluje mluvčí úřadu Michal Kebort. „Porušit navíc může spotřebitel i smlouvu se zprostředkovatelem, pokud nového dodavatele vysoutěžil například v energetické aukci, zde také počítejme s další sankcí.“

Sankce za odstoupení od smlouvy podle Energetického regulačního úřadu dosahují nejčastěji šest tisíc korun, pokud se k tomu ale přidá i zprostředkovatel, roste částka o další tisíce. Výjimkou ale nejsou sankce ani okolo 20 000 korun a vyšší, doplňuje Michal Kebort.

„Pravděpodobně nejhorší exces byla pokuta 75 000, kterou měl zaplatit senior, který se rozhodl od nového dodavatele vrátit k tomu původnímu, a chtěl proto využít lhůty pro odstoupení do 15. dne od zahájení dodávek. Bohužel smlouva nebyla uzavřena distančně, takže u ní žádná takováto ochranná lhůta neplatila.“

Problematické praktiky dodavatelů energií nezmizely, novela zákona má ve sněmovně už dva roky zpoždění

Číst článek

Desítky pochybení

Na zprostředkovatele energií se tak zaměřuje i Česká obchodní inspekce. Ta za loňský rok uskutečnila 39 kontrol – pochybení odhalila u 34 z nich. 

„Právní moci v roce 2020 nabylo celkem 21 pokut v celkové výši přesahující 5,5 milionu korun. V 25 případech jsme zjistili klamavou obchodní praktiku, nekalé obchodní praktiky pak ve 14 případech. V jednom případě byla zjištěna i agresivní obchodní praktika,“ říká mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Obecně ale retenční nabídky nejsou nic špatného – je to běžná praxe nejen u dodavatelů energií, ale třeba i telefonních operátorů. Jednoduše o svého stávajícího zákazníka nechtějí přijít. Problémem se můžou stát ve chvíli, kdy už má spotřebitel smlouvu s někým jiným. Vysokým pokutám od dodavatelů a zprostředkovatelů energií by měla zamezit novela energetického zákona.

„Budou úplně zakázány smluvní pokuty u těch souvisejících smluv. Bude právo odstoupit od smluv uzavřených po telefonu bez jakékoliv sankce a to jsou ty případy, kdy se ty smlouvy používaly nejčastěji,“ vysvětluje Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Novela, který výrazně posiluje práva spotřebitelů proti takzvaným energetickým šmejdům, po dlouhých měsících prošla na konci letošního ledna prvním čtením ve sněmovně. Pokud půjde další schvalování hladce, mohla by platit od začátku příštího roku.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme