Dodavatele energií nejčastěji mění ve středních Čechách a na Moravě

Lidé se chystají na zdražení energií a hledají proto levnější dodavatele. Nejčastěji to dělají ve středních Čechách a na Moravě. Změnou se totiž dá ušetřit až několik tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Od začátku roku do listopadu vyměnilo dodavatele plynu a elektřinu více než 750 tisíc lidí. Zjistil to server iHned.cz. Zatímco v říjnu změnilo dodavatele elektřiny ani ne 30 tisíc lidí, v listopadu jich bylo 52 tisíc. A ke konci roku zájem o výměnu a přechod ke konkurenci stoupá. Lidé zkrátka hledají jiné možnosti.

Přichází totiž zdražování a zákazníci chtějí levnějšího poskytovatele. A také začala topná sezóna a lidé si tak výdajů domácnosti za energie více všímají. Například ČEZ oznámil zdražení od 275 až do téměř 2200 korun ročně podle toho, na co elektřinu domácnost používá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně distributorů energií mluvila Lucie Husárová

Ostatní velcí hráči budou také zdražovat a souhrnně se dá říci , že regulovaná cena elektřiny v průměru vzroste o 2,4 procenta, v případě plynu o 4,1 procenta. Ceny se budou lišit podle regionů a za zdražením stojí příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů.

Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky se to dalo čekat:

„Cena samotné silové elektřiny klesla o nějakých pět, šest procent včetně DPH oproti předchozímu roku. Přesto se elektřina zdražuje, takže je zřejmé, kde vězí ten problém a ten je v příspěvku na obnovitelné zdroje.“

Všichni dodavatelé energií už ceníky na příští rok zveřejnili. Pokud budete důsledně hledat optimálního distributora, můžete ušetřit tisíce korun.

Lucie Husárová 1, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme