Vítkovice Heavy Machinery jsou v insolvenci, výroba se zastavila a zaměstnanci zůstali doma

Představenstvo ostravské strojírenské společnosti Vítkovice Heavy Machinery ve středu podalo na firmu insolvenční návrh. Jako způsob řešení úpadku navrhlo reorganizaci. Za firmu to oznámil Jaroslav Martínek. Ve firmě, která zaměstnává přibližně 800 lidí, se zastavila výroba. Dodavatelé energií jí odpojili elektřinu a teplou vodu, zaměstnanci jsou ode dneška doma s 80 procenty mzdy.

Tento článek je více než rok starý.

Vítkovice (Aktualizováno: 18:36 11. 3. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Díly urychlovače částic pro mezinárodní jaderný výzkum v JINR u Moskvy v Rusku, které byly vyrobeny ve Vítkovice Heavy Machinery.

Díly urychlovače částic pro mezinárodní jaderný výzkum v JINR u Moskvy v Rusku, které byly vyrobeny ve Vítkovice Heavy Machinery. | Zdroj: Profimedia

„Představenstvo společnosti je přesvědčeno, že optimálním a jediným správným řešením situace je soustředit se pouze na perspektivní části podniku schopné do budoucna ziskového provozu. Ty se v rámci reorganizace můžou stát předmětem nájmu nebo prodeje tuzemským i zahraničním investorům,“ uvedl Martínek.

Reorganizace Vítkovice Heavy Machinery může začít, rozhodl soud. Firma dluží téměř tři miliardy

Číst článek

Noví investoři by podle něj měli platit energie, mzdy zaměstnanců i opravy výrobních kapacit. „Aby společnost neztrácela na hodnotě a aby byla schopna v maximální míře uspokojit věřitele, mělo by dojít v insolvenčním k přerušení výroby jen na minimální dobu,“ řekl Martínek.

Budou peníze na mzdy?

„Lidé to nesou hodně špatně. Od vedení firmy máme informace, že momentálně nemají finanční prostředky na to, aby vyplatili mzdy,“ řekl předseda Základní organizace OS Kovo Těžká mechanika Vítkovice Miroslav Solanský. Výplatní termín v podniku má být v pátek.

„Firma hledá nového dodavatele energií. ČEZ nám vypověděl smlouvu,“ řekl odborový předák. Vedení firmy podle něj připravuje podání insolvenčního návrhu. Solanský řekl, že při případné reorganizaci by se počítalo se snižováním stavu zaměstnanců. Kolika lidí by se propouštění týkalo, zatím není jasné.

VHM jsou producentem ocelí a výrobků z nich. Zhruba 80 procent výroby vyvážejí, hlavně do zemí Evropské unie.

VHM dříve patřily do strojírenského holdingu ostravského podnikatele Jana Světlíka. V březnu 2018 firma skončila v úpadku. Soud schválil její reorganizaci a firmu postupně přebral strategický investor, společnost SPV VTK zakladatele holdingu Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Díky tomu, že do VHM vložil peníze a zajistil její financování, mohl tehdy podnik obnovit výrobu. Nyní je většinovým vlastníkem VHM Strnadova společnost CE Industries.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme