Tok plynovodu Jamal do Německa zůstává dál zastavený. Ceny plynu v Evropě kvůli tomu vzrostly

Dodávky ruského plynu z Polska do Německa prostřednictvím plynovodu Jamal zůstávají zastavené, tok plynu je obrácený opačným směrem. Vyplývá to z pondělních údajů německého provozovatele plynovodní sítě, společnosti Gascade. Ceny plynu v Evropě proto vzrostly, napsala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Moskva (Aktualizováno: 12:39 1. 11. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dodávky ruského plynu do Německa přes plynovod Jamal jsou dál zastavené

Dodávky ruského plynu do Německa přes plynovod Jamal jsou dál zastavené | Foto: Sergei Karpukhin | Zdroj: Reuters

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci vykazovala krátce před 10.00 SEČ nárůst o téměř 12 procent na 72,50 eura (zhruba 1860 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to data pro obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. Cena plynu zůstává hluboko pod rekordním maximem ze začátku října, kdy poprvé překonala 160 eur za MWh. Oproti loňsku, kdy se pohybovala jen kolem 15 eur za MWh, je ale výrazně vyšší.

V plynovodu Jamal se obrátil tok, ruský plyn teče na východ. Příčina zatím není známá

Číst článek

Dodávky ruského plynu přes plynovod Jamal směrem na západ se zastavily v sobotu, ruská plynárenská společnost Gazprom nicméně uvedla, že závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní.

Mluvčí polské státní plynárenské společnosti PGNiG řekl, že množství plynu je výrazně nižší než obvykle, Polsko ho ale stále dostává nasmlouvané množství. Podle sobotního vyjádření společnosti NET4GAS, která zajišťuje mezinárodní přepravu plynu do České republiky, bude mít přerušení dodávek na republiku velmi malý dopad.

Německá vláda se prozatím otázce Jamalu nijak podrobně nevěnuje. „Aktuální denní přehledy o toku plynu ministerstvo zahraničí podle mých informací nemá,“ řekl na pondělní vládní tiskové konferenci mluvčí německé diplomacie. „Ministerstvo hospodářství k dané situaci nemá žádné poznatky,“ dodala mluvčí německého ministerstva hospodářství.

Dostavba Nord Streamu 2

Za letošním nárůstem ceny plynu v Evropě stojí více faktorů, zejména je to ale vyšší poptávka po pandemii a nízké zásoby. Někteří kritici tvrdí, že Gazpromu tato situace vyhovuje a že se tak snaží tlačit na rychlé schválení plynovodu Nord Stream 2. Gazprom taková obvinění odmítá. Nord Stream 2 už je hotový a bude přivádět plyn z Ruska po dně Baltského moře do Německa.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) a někteří europoslanci obviňují Gazprom, že nedělá dost pro zvýšení dodávek do Evropy. Ruský plynárenský gigant ale tvrdí, že vždy dodržuje své smluvní závazky, což potvrzují i jeho odběratelé v jižní a západní Evropě. Ti si žádné dodatečné dodávky plynu v době nejvyššího růstu cen od Gazpromu neobjednali, ukázal říjnový průzkum agentury Reuters.

Plynovod Jamal přivádí ruský plyn přes běloruské a polské území do Německa. Jeho kapacita je až 33 miliard metrů krychlových ročně. Loni vypršela platnost smlouvy mezi Ruskem a Polskem týkající se tranzitu suroviny, ale Gazprom si může objednávat přepravní kapacitu v aukcích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme