Dodávky ropy by válka neměla ohrozit

Případný útok na Irák by neměl ohrozit dodávky ropy na světovém trhu. Ministři zemí vyvážejících ropu dospěli na své mimořádné schůzce ve Vídni k závěru, že členové kartelu OPEC jsou schopni výpadek zásobování vyřešit bez toho, aby spotřebitelské země musely sahat do rezerv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Jak připomíná vídeňská zpravodajka Radiožurnálu Marie Woodhamsová, generální tajemník organizace OPEC Calderon řekl, že nemají v úmyslu použít naftu jako zbraň v případné válce proti Iráku. "Ropu považujeme za ekonomický faktor," uvedl.

Podle něho těží OPEC této suroviny více, neý mu ukládají těžební kóty a trh je dostatečně zásoben. Velký růst cen mají na svědomí spekulace s obavami z válečného konfliktu. Pokud jde o těžbu v Iráku, ujistil, že se jim situace nevymkne z ruky.

Rakouský deník Die Presse dnes napsal, že ropa jako zbraň už ztratila své ostří. Zmiňuje se o tom, že šejkové už nejsou tak mocní, protože existují i jiné zdroje než-li arabská ropa.

Ceny americké ropy navázaly na včerejší výstup na 12letá maxima a vyšplhaly se na novou nejvyšší úroveň od války v Perském zálivu v roce 1991. Cena americké lehké ropy se vyšplhala až na 38,66 dolaru za barel a zůstala už jen necelé tři dolary od úrovně z let 1990-91.

Milan Kopp, Marie Woodhamsová, Denisa Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme