Dodržení schválených úsporných opatření v Řecku není reálné, míní expert

Řečtí poslanci schválili po týdnu vyjednávání výraznou většinou návrh úsporných opatření. Jen za letošní rok by tak měli ze svého rozpočtu uspořit 325 milionů eur. Ještě před jednáním Německo poslance varovalo, že pokud ke schválení podmínek druhého záchranného balíku nedojde, bude Řecko vyloučeno z eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka stock.xchng

Předseda německých svobodných demokratů Philipp Rösler včera podle serveru Die Welt řekl, že Němci jsou připraveni Řecku i nadále pomáhat, musí ale vidět snahu i z jejich strany. Podle ekonomického experta Petra Robejška ale schválení úsporných opatření Řekům ještě nezajistilo druhý záchranný balík.

„To samotné schválení je cosi jako mediální spectacle. Podstatné je, jestli schválení úspor povede opravdu také k uskutečnění těch závazků, o čemž silně pochybuji,“ uvedl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další možný ekonomický vývoj v Řecku jsme na Rádiu Česko probrali s ekonomickým expertem Petrem Robejškem.

Upozornil, že dodržet schválené úspory ve výši 325 milionů není reálné. „To se nedá splnit. Jednak proto, že vůle řeckých politických stran skutečně spořit neexistuje. A i kdyby existovala, řecká společnost tyto úspory nebude snášet. V případě prosazení úspor poslanci by došlo k sociální explozi,“ přiblížil.

K celé situaci se vyjádřil také americký miliardář George Soros, který se postavil proti škrtům v řeckém rozpočtu. V rozhovoru pro časopis Spigel řekl, že je potřeba ekonomiku podporovat a ne ji dusit.

„Chápu názor Sorose, ale nechápu jeho drzost. On byl totiž ten, který ukázal, jak se má spekulovat proti národním měnám. A teď už po měsíce dělá Evropanům a všem ostatním svědomí. Jakby zapomněl, že on je ten, který tuto metodu vymyslel. Jeho moralizování tak na mě působí mírně řečeno trapně,“ reagoval Robejšek.

Faktem je ale podle něj skutečnost, že se ekonomika nedá uspořit k nějaké sanaci a zároveň musí existovat něco jako rozvojový program.

"Jenže, jestliže se má sanovat a zároveň rozvíjet konkurenceschopnost států, které jsou na tom špatně, což je celá jižní eurozóna, tak to musí platit státy ze severu. Jejich voliči to ale nebudou tolerovat a sanování se brání. Takže je to slepá ulička,“ přiblížil ekonomický expert Petr Robejšek.

Václav Sochor, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme