Dodržujte podmínky při čerpání dotací, radí obcím ministerstvo financí

Ministerstvo financí zveřejnilo seznam obcí před krachem. Na černou listinu zapsalo pět vesnic: Bublavu, Nebanice, Prameny, Pohled a Rostěnice-Zvonovice. Podle úřadu měly vesnice na konci minulého roku nejvyšší riziko platební neschopnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Nálepka dlužníků zástupce obcí nepotěšila a někteří to přímo odmítli. Hodnocení ministerstva financí považuje za mylné třeba starostka Nebanic a podporu má i mezi starosty, kteří se dostali na černou listinu v předchozích letech. Podle nich je takové hodnocení zavádějící a především zbytečné.

„Já to nepovažuji za zbytečné. V předcházejících letech ministerstvo financí žádné seznamy problémových obcí nezveřejňovalo. My jsme k tomu přistoupili teprve letos poprvé, protože to je součást veřejné kontroly a ministerstvo financí si od všech těch problémových obcí vyžádalo zdůvodnění, v čem ten problém je,“ řekl ředitel odboru územních rozpočtů na ministerstvu financí Jan Zikl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel odboru územních rozpočtů na ministerstvu financí Jan Zikl mluví o dluzích obcí v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

Jako obhajobu některých starostů zároveň uvedl, že řada problémů vznikla historicky v dobách, kdy jiní starostové nebo jiná zastupitelstva rozhodla tak, že přivodila ekonomické problémy obcím v dalších letech. Odmítl, že na seznam by se mohly některé boce dostat neprávem.

„Rozhodně ne, protože ministerstvo financí velmi zevrubně posuzuje jak jejich účetní, finanční výkazy, a ještě v případě, že se nám ty obce jeví jako rizikové, tak dopisem ministra financí jsou vyzývány, aby podrobně zdůvodnily, proč ty ukazatele, které monitorujeme, mají nevyhovující parametry,“ vysvětlil Jan Zikl.

Pokud jde o Nebanice, přiznal, že tato obec dostává svým závazkům.

„Ale paní starostka jistě ví, že výše těch splátek se v dalších letech zvyšují. A jestliže se podíváme na rozpočet obce s 340 obyvateli a jeho předpokládané další zvýšené výdaje, tak obec bude mít ekonomické problémy,“ řekl.

Obcím radí například omezit svícení, a především velmi pečlivě dodržovat podmínky při čerpání dotací, protože jakékoliv pochybení je pak příčinou vyměření odvodu a penále, které potom obcím působí vážné ekonomické problémy.

Ľubomír Smatana, Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme