Dohled EU nad finančními institucemi má být omezený

Celounijní dohled nad finančními institucemi ano, ale ne neomezený. Shodli se na tom ministři financí evropské sedmadvacítky na schůzce v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská Investiční banka

Evropská Investiční banka | Foto: europa.eu

Na rozdíl od poslanců Evropského parlamentu nechtějí některé členské země, aby byl evropský dozor nad bankami, pojišťovnami a finančními trhy nadřazený národním dohledovým orgánům. K odpůrcům velkých pravomocí unijního dozoru patří i Česko.

Europoslanci by chtěli, aby přímý dozor nad komerčními bankami, pojišťovnami a finančními trhy mohly mít kromě centrálních bank i nově vznikající celounijní orgány. To se skupině několika zemí v čele s Velkou Británií nelíbí.

Belgické předsednictví má proto s parlamentem vyjednat kompromis. Unijní dozor by jednal v případě, že národní dohledové orgány budou postupovat v rozporu s právem EU.

Podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka ale nehrozí, že by se většina států skupinu odpůrců, kde jsou i Češi, snažila přehlasovat.

„Ta otázka je příliš citlivá, velmi důležitá pro Velkou Británii jako důležitý stát v oblasti finančních trhů, takže určitě bude snaha dojít nějakého kompromisu,“ myslí si Zídek.

Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme