Dohoda o pracovní době odvrátila hrozbu stávky na železnici

Železničářům se prodlouží pracovní doba z 36 na 37 a půl hodiny týdně. Představenstvo Českých drah se na tom dohodlo s Federací strojvůdců. Původně chtělo vedení podniku prodloužit týdenní pracovní dobu na 40 hodin, což by ovšem podle odborářů bylo protiprávní. K podepsání kolektivní smlouvy mezi zaměstnanci a managementem drah ale zatím nedošlo. Důvodem je požadavek strojvůdců na zvláštní příplatek. S tím nesouhlasí vedení ČD ani ostatní odborová sdružení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osobní vlak vyjíždí

Osobní vlak vyjíždí | Foto: Jan Rosenauer

Strojvůdci jsou se snížením počtu pracovních hodin spokojeni a odvolali přípravy na stávkovou pohotovost. Radiožurnálu to potvrdil předseda jejich federace Petr Čechák. "Zástupci zaměstnavatele nám předložili nový dokument, který včera schválilo představenstvo, kde přehodnotilo své rozhodnutí. Takže část strojvedoucích nebo mobilních zaměstnanců Českých drah bude pracovat v 37,5hodinovém provozu."

Jak ale upozorňuje mluvčí drah Petr Šťáhlavský, dohoda o pracovní době platí do termínu podpisu nové kolektivní smlouvy. "Potom se zaměstnanci vrátí k tomu pravidelnému režimu, to znamená v těch nepřetržitých provozech nebo v provozech typu strojvedoucí, výpravčí a podobně bude fond pracovní doby opět 36 hodin týdne."

Absence kolektivní smlouvy přináší zaměstnancům Českých drah řadu nevýhod: přicházejí o příplatky, zkracuje se jim dovolená a také třeba zdražují obědy. Termín, kdy by mohlo k uzavření dohody dojít, zatím nikdo neodhadl. Kolektivní jednání je sice přerušeno, už zítra se ale uskuteční neformální jednání mezi zástupci odborových centrál a vedením podniku.

Marika Táborská, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme