Dohoda o předávání bankovních dat za oceán je v ohrožení

Europoslanci hrozí odmítnutím dohody se Spojenými státy o předávání bankovních dat. Jde o anonymní záznamy finančních transakcí v mezinárodní bankovní síti SWIFT. Washington je používá při vyhledávání případných finančních zdrojů teroristů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament v Bruselu

Evropský parlament v Bruselu | Foto: Magdaléna Trusinová

Dočasnou dohodu na devět měsíců uzavřela Unie na konci listopadu. Po vstupu Lisabonské smlouvy v platnost ale chce mít Evropský parlament při posvěcení dokumentu poslední slovo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák

Neschválení dohody doporučil ostatním europoslancům Výbor pro občanské svobody. Už teď je jisté, že ji příští týden ve Štrasburku odmítnou Evropští Socialisté a Liberálové. Je možné, že se k nim přidají i další menší strany.

Žádají větší záruky ochrany občanských práv, zvláště soukromí majitelů bankovních kont a zamezení zneužití jejich osobních dat. Dočasná dohoda začala platit teprve v pondělí. Španělské předsednictví Unie má se Spojenými státy dojednat do června definitivní smlouvu.

Washington se zlobí

Náměstek amerického ministra financí pro boj s terorismem a vyšetřování Stuart Levey varoval před odmítnutím dohody. Podle něj by to zhatilo pečlivě vybudovaný program, který pomáhá zajistit bezpečnost občanů na obou stranách Atlantiku.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová už kvůli tomu volala předsedovi Evropského parlamentu Jerzymu Buzkovi. Do parlamentu se vydal intervenovat i americký velvyslanec při EU. Pokud by smlouva skutečně neprošla, mohla by to být velká rána pro evropsko - americké vztahy.

Pavel Novák, Igor Maňour, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme