Dohoda o umoření ruského dluhu podepsána

Premiér Miloš Zeman se dohodl se svým ruským protějškem Michailem Kasjanovem na umoření části ruského dluhu. Česká vláda tím získá 20 miliard korun. Smlouva byla dnes podepsána v Praze. Ruský dluh činí zhruba 3,6 miliardy dolarů a podepsaná dohoda řeší 2,5 miliardy dolarů, tedy zhruba dvě třetiny dluhu. Pohledávku od naší vlády odkoupí za 20 miliard korun firma Falkon Capital.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Falkon Capital zmíněnými 20 miliardami korun zaplatí asi 20 procent účetní hodnoty. Falkon by měl zaplatit do konce roku. Vláda s penězi počítá v položce nedaňových příjmů státního rozpočtu na příští rok.

Po jednání s předsedou ruské vlády Kasjanovem premiér Zeman řekl, že část dluhu bude řešena rozvojem obchodní spolupráce, investicemi Ruska u nás a českými investicemi v Rusku. Perspektivní je podle něj například spolupráce na lodích typu řeka-moře. "Už v Petrohradě jsem navštívil příslušnou loděnici a domnívám se, že to bude jeden z konkrétních projektů, který rovněž otevře cestu k další spolupráci", řekl Zeman. Zároveň ujistil, že částka, s níž vláda počítá v návrhu státního rozpočtu na příští rok, bude naplněna.

Vladimír Hrubý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme