Dohoda o zavedení globální bankovní daně se přiblížila

Ekonomicky nejvýznamnější země světa se blíží dohodě o celosvětovém zdanění bank, které by mělo zabránit dalším finančním krizím. Listu Financial Times to v neděli řekl britský premiér Gordon Brown.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Speciální daň, o které se diskutuje v souvislosti se stále probíhajícími problémy globální ekonomiky, by měla nejen přispět k uhrazení škod způsobených finanční krizí, ale zároveň fungovat jako rezerva pro případ další podobné krize.

„Banky by se s takovouto daní určitě dokázaly vyrovnat. Nicméně je tam v současnosti ještě celá řada otazníků, jakým způsobem by taková daň měla být konstruována a na jaké banky a v jaké výši by měla dopadnout,“ řekl Rádiu Česko Petr Dvořák, děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomicky nejvýznamnější země světa se blíží dohodě o celosvětovém zdanění bank. Ptáme se děkana Fakulty financí a účetnictví VŠE v Praze Petra Dvořáka.

Britský premiér Gordon Brown neuvedl výši daně. Připustil ale, že se nedávno zmíněných 1,2 miliardy eur ročně v Německu a 10 miliard dolarů v Americe blíží realitě. Do jaké míry by zdanění na podobné úrovni zasáhlo klienty bank, by podle Dvořáka záleželo na tom, jakým způsobem budou daně nastaveny.

„Bankovní svět je dnes propojený a ve chvíli, kdy by takováto daň byla uvalena, musela by být uvalena nějakým způsobem celosvětově. Pak to bude dopadat na všechny banky po celém světě. Jaké by byly konkrétní dopady, o tom je ale dnes předčasné spekulovat,“ uvedl.

Podle Gordona Browna by se daň měla objevit na programu listopadového summitu G20 v Koreji. „Určitě nějaká opatření přijata budou. Je jasné, že čím to bude dál po krizi, respektive pokud krize ještě ve větší míře odezní, tak ochota přijímat nějaká razantní opatření bude menší. Pokrizová regulační euforie bude postupně vyprchávat a bude obtížnější hledat nějaký konsensus v tom, jak celosvětovou daň nastavit,“ dodal děkan VŠE Petr Dvořák na Rádiu Česko.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme