Dojení ovcí i jubilant Zetor. V Budějovicích začíná mezinárodní agrosalon Země živitelka

V areálu českobudějovického výstaviště začíná šestidenní výstava Země živitelka. Na mezinárodním agrosalonu se představí 382 vystavovatelů a své výrobky nabídne 105 obchodníků z dvaadvaceti zemí. Přijedou mimo jiné obchodníci z Číny, Indie, Turecka, Japonska a Spojených států. Země živitelka je největší tuzemskou zemědělskou oborovou akcí. Loni ji navštívilo přibližně 102 tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Země Živitelka 2015. Pátek byl Dnem dechovky s Českým rozhlasem České Budějovice

Země Živitelka 2015. Pátek byl Dnem dechovky s Českým rozhlasem České Budějovice | Foto: Miroslav Tichák

Novinkou 43. ročníku mezinárodního agrosalonu je Ovčácký den s ukázkami stříhání, dojení a pasení ovcí.

Součástí akce v areálu českobudějovického výstaviště bude poprvé také Pavilon zemědělské techniky.

Mezi stroji nebude chybět ani jubilant Zetor, který letos oslaví 70. narozeniny. Při Angus a Limousine show pak chovatelé masného skotu předvedou divákům to nejlepší ze svých stájí.

Akce je tradičně rozdělená do oborových dnů. Čtvrtek se ponese ve znamení českých pekařů a cukrářů, kteří se například utkají v soutěži o nejhezčí dožínkový koláč.

V pátek čeká návštěvníky Den českého venkova, kdy budou odborníci diskutovat o podpoře rozvoje venkova a o připravovaných dotačních programech. Organizátoři také plánují diskusi o směřování a rozvoji aktivit českých potravinářů. Na akci budou například soutěže v pití mléka a pojídání párků.

Na sobotu naplánovali organizátoři Národní dožínky a budou se předávat ceny Potravinářské komory kvalitním výrobcům. V neděli se pak uskuteční Den zdraví a pondělí bude Vodohospodářským dnem. V úterý akci ukončí Den myslivosti.

Dnešního zahájení se zúčastní prezident Miloš Zeman, jeho předchůdce Václav Klaus, předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD a ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Sobotní národní dožínky navštíví premiér a šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

ČTK, Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme