Dolar těží z obav o vývoj v Evropě

Americký dolar se těší stále větší popularitě. V noci na dnešek kvůli obnoveným obavám z dalšího vývoje v Evropě posílil vůči společné měně až na úroveň 1,23 dolaru za euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Zároveň si připsal zisky i v porovnáním s většinou dalších hlavních světových měn. Zejména proto, že většina investorů dolar nyní považuje za bezpečnou investici.

Jak ale tvrdí analytici banky UBS, vzhledem k očekávanému růstu americké ekonomiky může být dolar sázkou, která je nejen bezpečná, ale která také slušně vynese.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Jaroslav Brychta ve Světě o osmé Rádia Česko

Dolar posiluje vůči euru od pondělí, kvůli obnoveným obavám o osud eurozóny. Někteří ekonomové tvrdí, že se letos kurz přiblíží až k 1:1. Podle analytika X Trade Brokers Jaroslava Brychty je ale tato hranice zatím velice vzdálená.

„Dolar od začátku roku zpevnil zhruba o 14 procent, což je na měnovém trhu strašně mnoho. A aby dosáhl téhle hranice, tak by musel přidat dalších více než 20 procent. Ten růst by musel být skutečně extrémní v tomto roce.“

„Přesto tohle nelze vylučovat. Co by se však muselo stát, je to, že situace v Evropě by se musela ještě daleko více vyhrotit, než je nyní,“ řekl Brychta na Rádiu Česko.

To, co se nyní odehrává v Evropě, není podle něj dobrou zprávou pro vývoj české koruny

„Koruna je za 25,50 k euru, za 20,80 k dolaru - to je výrazně více než ještě před několika týdny.“

„V případě, že by se tato situace dále vyhrocovala, především tedy v Evropě, tak se skutečně může stát to, že jak ve střednědobém, tak především v dlouhodobém horizontu koruna nebude schopna vrátit se na své původní hodnoty a eventuálně by mohla ještě něco ztrácet,“ upozornil Brychta.

Roman Chlupatý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme