Dolar zůstává v blízkosti osmiměsíčního minima, česká koruna sílí

Americký dolar se nadále drží v blízkosti osmiměsíčního minima vůči ostatním předním měnám. Zákonodárcům ve Spojených státech se totiž stále nedaří vyřešit rozpočtové spory, které by mohly vést k neschopnosti vlády splácet dluhy. Posílila i česká měna, které se pohybuje pod 19 korunami za dolar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Fotobanka stock.xchng

Sílící koruna může zlevnit dovoz některých druhů zboží, hlavně ropy a pohonných hmot. Ovšem většina obchodů se uzavírá v eurech, připomíná analytik ČSOB Petr Dufek.

„Myslím si, že dopad slabšího dolaru nemá na českou ekonomiku stejně jako na české firmy a obyvatele nijak zásadní dopad. Na jedné straně nám sice zlevňuje dovážené komodity, zvláště pohonné hmoty a ropu, ale na straně druhé náš zahraniční ochod je primárně orientovaný na vývoz do eurových oblastí.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké dopady má oslabující americký dolar na české firmy a nakupující, zjišťovala Jitka Hanžlová

Silnější česká měna navíc znamená také mnohem těžší postavení českých vývozců.

„Pro exportéry není výhodná silnější koruna, protože ve chvíli, kdy uzavírají smlouvy v eurech, tak potom musí své příjmy směnit na korunu. Znamená to, že dostávají méně. Na druhou stranu řadu materiálu, zboží a zaměstnanců vyplácejí v korunách, a to pro ně znamená nižší příjmy a vyšší výdaje,“ vysvětlil analytik Home Credit Michal Kozub.

Výhodnější by mohl být například nákup dárků přes americké internetové obchody. Podle analytika ČSOB Petra Dufka by ale lidé měli vždy důkladně zvážit, zda se jim to opravdu vyplatí.

„Určitě to výhodné je, ale pořád musí brát v úvahu, že nejenom síla nebo slabost amerického dolaru rozhodují o výhodnosti nákupu, ale jsme v Evropské unii a platí zde velmi přísné limity, co se týká dovozu spotřebního zboží. Musíme platit clo a případně DPH, včetně poštovních nákladů,“ upozornil Dufek.

Nákupy v Americe zlevňují, ne vždy se ale vyplatí

Analytik společnosti Home Credit Michal Kozub přidává i další hledisko, které by nakupující měli brát v úvahu.

„Nákup dárků v zahraničí jenom kvůli tomu, že měna posiluje nebo oslabuje, není pro české spotřebitele výhodný. Rozdíly na měně jsou tak malé, že v rámci jednoho nákupu vánočních dárků člověk de facto nezaznamenává rozdíl. Co je ale výhodné, tak v zahraničních internetových obchodech lidé mohou najít nižší ceny. Je to dané tím, že tyto e-shopy fungují pro celosvětový trh, a mohou si tak dovolit nižší ceny.“

Tomu, kdo se třeba chystá do Ameriky, se může vyplatit nákup dolaru teď, dokud je slabší. Ale rozdíl není tak velký, aby to znamenalo výraznou úsporu.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme