Domácí chov slepic vyžaduje čas a energii, náklady se přitom nemusí vrátit

Rostoucí cena vajec způsobila v českých domácnostech paniku. Někdo se ve spotřebě omezil nebo vejce nakupuje v zahraničí. Jsou ale také lidé, kteří se rozhodli chovat slepice. Mnohým se přitom vložené peníze, čas a energie vrátit nemusí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vajíčka (ilustrační foto)

Vajíčka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Čtyřčlenná rodina spotřebuje měsíčně zhruba 30 vajec, tedy jedno velké plato. Za to dnes platíme průměrně 135 korun, tedy o 50 korun více než v prosinci loňského roku, těsně před zvýšením cen vajec kvůli novým klecím a vyšší DPH.

Zda se takové rodině vyplatí pořídit si slepice, záleží na tom, jestli má podmínky pro chov, nebo jestli je bude muset teprve vytvořit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké jsou náklady na domácí chov slepic, zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

Slepice totiž nestačí vypustit na zahradu, výběh musejí mít ohraničený, musejí pravidelně dostávat krmivo a na noc se zavírají do kurníku. Vyžadují péči jako kterékoli jiné hospodářské zvíře.

Pokud rodina spotřebuje měsíčně zhruba 30 vajec, pak by jí teoreticky stačily dvě slepice. Kromě nákupu nosnic, za které by dala kolem 300 korun, musela by počítat s nákupem krmení.

Slepice dostávají zrní a směs vitamínů a minerálů, což obnáší 800 korun ročně. Takže náklady by v tomto případě přesahovaly tisíc korun a vrátily by se za osm až devět měsíců.

Někteří lidé by navíc museli za slepicemi dojíždět, takže by je jim započítaly i výdaje na cestu. Mnohem vyšší náklady by pak měli ti, kteří slepice nechovali a nemají ani kurník a potřebný výběh.

K chovu jakéhokoli zvířete je ale podle odborníků třeba mít vztah, není to tedy jen o vajíčcích, případně masu. Nejdříve by si proto zájemci měli pořádně rozmyslet, jestli tomu chtějí dát čas a energii. Jinak mohou domácí slepice snášet vejce, která by si nikdy nekoupili, tedy vejce od zubožených slepic.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme