Domácí ekonomika ve druhém čtvrtletí stagnovala, meziročně rostla

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím obdobím stagnovala. Potvrdily se tak odhady odborníků. Meziročně se hospodářství vyvíjelo lépe, hrubý domácí produkt vzrostl o 2,7 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čištění vylisovaných talířů

Čištění vylisovaných talířů | Foto: Soňa Vaicenbacherová

Údaje podle ekonomů nevyznívají negativně, a tak nadále počítají s celoročním růstem ekonomiky nad 2,5 procenta.

"Celkový výkon tuzemské ekonomiky se ve 2. čtvrtletí v mezičtvrtlením srovnání nezměnil. Beze změny jsou i výdaje na konečnou spotřebu," uvedl dnes Český statistický úřad.

Zpřesněná data podle hlavní ekonomky České bankovní asociace Evy Zamrazilové potvrdila mírně optimističtější obrázek, než jaký naznačoval předběžný odhad.

"Dnešní data v zásadě potvrdila původní tržní odhady a zmírnila tak skepsi vyvolanou předběžným odhadem. Zveřejněná data rovněž potvrdila obrázek vyváženě ožívajícího hospodářství." uvedla.

I podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky stále platí, že po uměle příliš vysokých růstech v předchozích dvou čtvrtletí nejde o negativní údaj. "Ve srovnání s prognózou ČNB je údaj jen o desetinku slabší, takže to nenaznačuje žádnou změnu pro měnovou politiku."

Optimismus pro třetí kvartál

Ve třetím čtvrtletí se ekonomika podle něj vrátí k vysokému tempu růstu. "Podstatné ale bude to, jak se na české ekonomice projeví slábnoucí aktivita v eurozóně. Za celý rok 2014 i nadále čekáme růst ekonomiky o 2,6 procenta," dodal Brožka.

Podle statistiků se zvýšily o 2,3 procenta výdaje na tvorbu kapitálu a mezičtvrtletně stoupl dovoz, a to o 0,3 procenta. Naproti tomu vývoz klesl o 0,4 procenta.

Zahraniční obchod v porovnání s prvním čtvrtletním tak přestal být hlavním faktorem tvorby HDP, doplnil ČSÚ.

Meziročně dovoz stoupl o 11,3 procenta a vývoz o 8,9 procenta.

Vývoj HDP Česka na obyvatele v porovnání s průměrem EU | Foto: ČTK

ČTK, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme