Domácí průmysl se stále propadá, ale již ne prudce

Domácí průmysl v listopadu zažil další propad. Potvrzují to čerstvá data od Českého statistického úřadu, podle kterých v předposledním měsíci loňského roku došlo ve srovnání s říjnem na oslabení průmyslové produkce o 0,3 procenta. V meziročním srovnání pak sice došlo také k poklesu, ale o pouhou desetinu procenta. To je alespoň na první pohled při srovnání s několikaprocentními meziročními propady v předchozích měsících možné považovat za blýskání se na lepší časy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

chemická továrna

chemická továrna | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

"Dobrou zprávou je, že rostou nové zakázky. Jejich hodnota ve vybraných odvětvích vzrostla meziročně o osm procent. Zahraniční zakázky vzrostly o jedenáct procent. Horší zprávu vidím ale v meziměsíčním poklesu. Z toho je vidět, že se stále pohybujeme po dně a český průmysl se z něj nedokáže odlepit," říká ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledech českého průmyslu mluvil na Rádiu Česko ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Podle něj se letos zlepší situace v oborech, které budou těžit z oživení u našich obchodních partnerů. Mohly by z toho těžit tradiční obory jako například strojírenství a hutnictví. Naopak složitou situaci bude mít letos automobilový průmysl, kde se prohloubí problémy odložené v loňském roce zavedením šrotovného v mnoha západoevropských státech.

"Český průmysl je nicméně závislý na zahraniční poptávce a proto pro nás bude letos nejdůležitější vývoj u našich sousedů," dodává Jaroslav Vomastek.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme