Domácnosti by mohly za dodávky plynu v příštím roce ušetřit až tisíc korun

Až tisícikorunu by mohly české domácnosti příští rok ušetřit za plyn. Energetický regulační úřad chce totiž snížit ceny za jeho distribuci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stane se břidlicový plyn součástí energetického mixu?

Stane se břidlicový plyn součástí energetického mixu? | Foto: Fotobanka stock.xchng

Energetický regulační úřad chce podle Lidových novin snížením distribučních poplatků potrestat plynaře za to, že málo investují do obnovy plynovodní sítě.

Noviny citují mluvčí regulačního úřadu Jarmilu Lehnerovou, která naznačuje snížení ceny za distribuci a přepravu plynu v průměru až o sedm procent.

Domácnosti, které využívají plyn k ohřevu vody a vaření, by tak ušetřily ročně zhruba 200 korun, rodiny ve větších domech vytápěných zemním plynem až 1000 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dodávkách plynu mluvil v Dopoledním Radiožurnálu redaktor Jaroslav Skalický

Energetický regulační úřad může z celkové ceny zemního plynu ovlivnit asi 18 procent z výsledné částky. Tu chce regulační úřad o sedm procent osekat.

Cena plynu se skládá ze tří částí, největší podíl zhruba dvě třetiny, tvoří tržní složka, to znamená cena za nákup a skladování plynu. A zbytek celkové ceny je daň z přidané hodnoty. Ta je teď 20 procent. Vláda navrhuje zvýšení této sazby na 21 procent. Pokud k tomu dojde, úspora vyplývající ze snížení ceny za distribuci plynu, se sníží.

Plyn s dodáním v roce 2013 se na německé energetické burze drží na ceně zhruba stejné jako před rokem. Nezměnil se nijak výrazně ani kurz koruny k euru, takže cena by měla vydržet. Odborníci předpokládají, že až do jara příštího roku.

Žádný z hlavních dodavatelů, s výjimkou jedné menší obchodní společnosti, ani neohlásil na čtvrté čtvrtletí změnu dosavadních cen.

Nové nařízení, které je v platnosti od srpna roku 2011, nařizuje dodavatelům publikovat nové ceny plynu nejméně 30 dní před jejich účinností. Zákon tak ochraňuje spotřebitele a umožňuje jim během 20 dní od uveřejnění nových cen změnit svého dodavatele.

V případě, že se spotřebitel rozhodne změnit svého dodavatele plynu z důvodu nespokojenosti s plánovaným zdražením, musí tak učinit nejpozději 10 dnů před datem účinnosti nové ceny. Cenu regulované části za dodávky plynu ale vyhlašuje Energetický regulační úřad na celý rok.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme