Domácnosti se v květnu zadlužily víc než v předchozích obdobích

Naplno vypukla doba dovolených, a ačkoli letos lidé více šetří, zdá se, že obvyklé půjčky na dovolenou jsou stále populární. Naznačuje to údaj, který zveřejnila centrální banka. Podle ní v květnu vzrostlo zadlužení domácností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bankovní letáky, úvěry, půjčky

bankovní letáky, úvěry, půjčky | Foto: Eva Odstrčilová

Podle pravidelné zprávy České národní banky vzrostly v květnu dluhy domácností u bank a finančních institucí o 3 miliardy a 600 milionů korun na celkovou částku zadlužení 1 bilion a 128 miliard korun. V porovnání s květnem předchozího roku byly vyšší o více než 54 miliardy korun.

Ale když to porovnáme s údajem z letošního ledna, tak vidíme, že v lednu se zadlužení domácností snížilo. Celkem dosahovalo 1 bilionu 117 miliard korun. Z dlouhodobého srovnání je jasné, že zadlužení domácností podléhá sezonním vlivům. Roste před Vánoci a před dovolenými.

Stále se ale české domácnosti chovají v porovnání s jinými zeměmi relativně zodpovědně. Jejich zadluženost patří k nejnižším v Evropě. Pohybuje na úrovní 28 procent hrubého domácího produktu. V Bulharsku je to 25 procent. Naopak v Německu zadlužení přesahuje 56 procent. Průměr v Evropské unii dosahuje 44 procent hrubého domácího produktu země.

Záleží ale na tom, na co si domácnosti půjčují. Zda jde o dlouhodobou investici, nebo krátkodobý výdaj, jako je například dovolená. Podle všech dostupných informací, například z poraden, které řeší předlužení, klesá počet lidí, kteří se zadluží kvůli spotřebnímu zboží.

Přelom dubna a května znamenal velký nárůst úvěrů domácností a dá se předpokládat, že část z těchto půjček směrovala na dovolenou. Ale na druhé straně je to také období, kdy lidé opravují domy, pouští se do různých dostaveb nebo kupují nemovitosti.

Většina Čechů svou finanční situaci zvládá

Podstatné je, jak jsou lidé schopni splácet. A podle údajů bank stále většina obyvatel České republiky zvládá svoji finanční situaci. Takže objemy problémových úvěru u bank jsou na bezpečné úrovni. Podle bank je největší zadlužení obyvatel kvůli hypotékám.

Ovšem o úvěrech u nefinančních institucí souhrnné informace nemám. Ale různé kampaně za zvyšování finanční gramotnosti, které vede nejen centrální banka, ale už i komerční banky, a hlavně média, která přinášejí odstrašující příklady, vedou myslím k tomu, že lidé u nás si opravdu už tolik na dovolenou nepůjčují. A jestli ano, pak většinou ví, že půjčku dokážou splatit.

Mimochodem je zajímavé, že v květnu rostly vklady domácností u bank - ty jednodenní. Ale pokračoval trend poklesu dlouhodobých termínových vkladů. Společně s údaji statistického úřadu o déle trvajícím poklesu spotřeby domácností to celkem jasně dává obrázek toho, že domácnosti šetří a připravují se na to, že třeba budou potřebovat hotovost hned, když například někdo z rodiny přijde o práci.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme