Domácnosti v Česku bankám dluží více než 360 miliard korun

Zadlužení domácností v Česku neustále roste. Během července si Češi půjčili u bank a finančních institucí 6,6 miliard korun. Je to ale přeci jen méně než o měsíc dříve - tehdy to bylo 10 miliard. Celkem tak naše domácnosti mají pohledávky přesahující 360 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky a mince

České bankovky a mince | Foto: Jan Rosenauer

Podle hlavního ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška ale toto na první pohled vysoké tempo zadlužování nijak nevybočuje z evropského průměru. Není tak pro naši ekonomiku nijak nebezpečné.

"Zadlužování domácností se zdá být rychlé. Ovšem když vezmeme v úvahu, že začínalo z velmi nízké základny, tak se zatím nedostává do objemů, které by byly nebezpečné z hlediska makroekonomické rovnováhy," řekl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu Sobíšek.

Podle ekonomů roste tempo našeho zadlužení stabilním tempem, které znamená meziročně třetinový přírůstek. Na konci roku bychom tak celkem mohli dlužit až 400 miliard. O půjčky však podle Sobíška mají zájem také firmy:

"Kromě domácností mají v posledních měsících zvýšený zájem o úvěry i podniky. Objem těchto půjček roste nyní dvojciferným tempem. Vysoká poptávka po úvěrech dává šance, že by ekonomika mohla pokračovat v solidním růstu i do budoucna."

Ondřej Kubala, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme