Domácnosti zaplatí v roce 2012 za elektřinu až o 6 procent víc

Ceny elektřiny pro domácnosti by se v příštím roce mohly zvýšit o 3,6 procenta až 6 procent. Průmyslové podniky si za elektrickou energii proti letošku možná připlatí o šest procent až 8,8 procenta. Vyplývá to z předběžných výpočtů Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto

Elektřina. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Podle předsedy úřadu Josefa Fiřta jde o první odhady, které nejsou podloženy přesnými čísly od distribučních společností a z rozborů na trhu.

Na růst cen elektřiny bude mít vliv více faktorů, říká Fiřt: „Je potřeba, aby stát do konce října stanovil výši poplatků, kterými se bude podílet na podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, což bude mít vliv na konečnou cenu elektřiny.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Fiřt a Jiří Gavor o růstu cen elektřiny.mp3

Další faktor souvisí podle Fiřta s tím, jak dopadne celková strategie Německa, zda skutečně prosadí postupný útlum jaderné energetiky během následujících 10 let.

Obchodníci už dnes reagují tak, že nakupují na delší období, a díky tomuto postupu tlačí cenu silové elektřiny v dalším období na vyšší částky.

„Nemůžeme jít zároveň proti jádru, proti omezování výroby z uhlí, jak se snaží nastolit legislativa po roce 2016, nemůžeme říkat, že plyn je nebezpečí, protože to vše znamená útlum výroby, což žene ceny nahoru,“ dodává předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt s tím, že je potřeba najít rozumný kompromis.

Ceny elektřiny budou záviset na Německu i dotaci obnovitelných zdrojů

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor se domnívá, že jsou čísla zatížena velkou mírou nejistoty, ale mohou být nakonec ještě vyšší:

„Předpoklad, že cena silové elektřiny může vzrůst o 5 až 10 procent je na místě, ale nepříznivý vývoj v oblasti německé jaderné energetiky může vyhnat cenu elektřiny ještě výše.“

Předpoklad nárůstu cen se navíc opírá o víru, že vláda zachová příspěvek na obnovitelné zdroje energie, že nedojde k jejich zpochybnění Ústavním soudem. Podle Gavora se navíc mohou objevit další nepříznivé faktory, které poženou ceny elektřiny ještě výše.

„ERÚ se v současné době nemůže obejít bez pokynu vlády, protože vláda dotuje výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů částkou cca 12 miliard korun ročně. Pokud těchto 12 miliard nebude potvrzeno na příští rok, příspěvek, který bude vybírán v cenách elektřiny od konečných spotřebitelů bude muset být podstatně vyšší,“ dodává analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Jan Richter, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme