‚Obchodní dohoda pokračuje příliš pomalu.‘ Trump oznámil 15procentní zvýšení cel na čínské zboží

Spojené státy od pátku zvýší současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu korun) ročně. Na twitteru to v neděli oznámil prezident Donald Trump. Clo bude nově činit 25 procent. Obchodní jednání s Čínou podle něj pokračují, ale příliš pomalu.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Spojených států Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu

Podle Trumpa obchodní dohoda s Čínou pokračuje příliš pomalu (ilustrační foto) | Foto: James Lawler Duggan | Zdroj: Reuters

Prezident zároveň pohrozil, že Spojené státy zanedlouho zavedou 25procentní clo také na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu Kč), které zatím clu nepodléhají.

Představitelé americké vlády přitom opakovaně ujišťovali, že vyjednávání s Pekingem o odstranění vzájemných obchodních překážek postupují dobře, upozorňuje server CNBC.

Cla, boj proti rizikovým půjčkám. Růst čínské ekonomiky zaostal za očekáváním, zpomalil na 6,5 procenta

Číst článek

Trump o zvýšení desetiprocentního cla mluvil už na začátku roku, po zahájení rozhovorů ale tento krok pozdržel.

„Těch deset procent se v pátek zvýší na 25 procent. Další zboží za 325 miliard dolarů, které nám Čína posílá, zůstává nezdaněné, ale zanedlouho bude – a to sazbou 25 procent,“ napsal Trump na twitteru.

Poplatky, které platí Čína za vývoz do Spojených států, podle prezidenta neměly velký dopad na cenu výrobků, náklady podle něj nese hlavně Čína.

„Obchodní dohoda s Čínou pokračuje, ale příliš pomalu, protože oni se snaží začít s jednáním znovu. To ne!“ dodal Trump.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme