Trump pracuje na výjimce z nových cel pro Austrálii. Stejnou výhodu by chtěla vyjednat i Evropská unie

Americký prezident Donald Trump pracuje s australským premiérem Malcolmem Turnbullem na dohodě, která by Austrálii umožnila vyhnout se novým clům na dovoz oceli a hliníku do Spojených států. Trump to napsal na svém twitterovém účtu.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Jonathan Ernst

„Mluvil jsem s australským premiérem Malcolmem Turnbullem. Chce mít velmi poctivé a reciproční vojenské a obchodní vztahy,“ uvedl Trump. „Pracujeme velmi rychle na bezpečnostní dohodě, abychom nemuseli uvalovat cla na ocel či hliník na svého spojence,“ dodal.

Americký prezident ve čtvrtek podepsal dekret o zavedení pětadvacetiprocentního cla na dovoz oceli a desetiprocentního cla na dovoz hliníku do USA. Opatření má vstoupit v platnost za 15 dní od podpisu, týkat se zatím nemá Kanady a Mexika.

O výjimku usiluje také Evropská unie. Eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová v pátek oznámila, že v sobotu bude o situaci hovořit s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem. Uvedla také, že cla jsou podle EU v rozporu s pravidly Světové obchodní organizaci (WTO), takže není vyloučeno, že se Brusel na WTO obrátí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme