Trump odložil rozhodnutí o clech na dovoz aut do USA. Chce víc času pro obchodní rozhovory

Americký prezident Donald Trump odložil rozhodnutí o zavedení dodatečných cel na dovoz automobilů a jejich součástek do USA, a to o šest měsíců. Oznámil to v pátek Bílý dům. Trump chce tímto krokem zajistit více času pro obchodní rozhovory s Evropskou unií a Japonskem. Podle Bílého domu ale americký prezident souhlasí s názorem, že dovoz aut a automobilových součástek může ohrožovat národní bezpečnost USA.

Aktualizováno Washington (Aktualizováno: 15:43 17. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Joshua Roberts | Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump měl do soboty rozhodnout o doporučení ministerstva obchodu ohledně ochrany amerického automobilového průmyslu před dovozem kvůli národní bezpečnosti.

Teď ale nařídil, aby obchodní zmocněnec USA Robert Lighthizer pokračoval v jednáních a do 180 dnů předložil novou zprávu, uvedla agentura Reuters.

USA by s rozhodnutím o clech měly počkat na volby do Evropského parlamentu, doporučil Trumpovi Babiš

Číst článek

Trump v minulosti uvedl, že uvažuje o uvalení až 25procentního cla. Evropská komise opakovaně varovala, že by v takovém případě přikročila k odvetným opatřením.

Komise také upozornila, že zavedení nových cel na dovoz aut a automobilových součástek do USA by poškodilo také americký automobilový průmysl.

Přední světové automobilky loni varovaly, že 25procentní clo by výrazně zvýšilo ceny automobilů v USA a mohlo by vést k zániku stovek tisíc pracovních míst.

Německý hospodářský institut Ifo odhadl, že zavedení cla by v dlouhodobém výhledu mohlo snížit vývoz aut z Německa do USA o polovinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme