Trump zvažuje koupi Grónska, píše americký list. Dánský premiér to označil za opožděný aprílový žert

Americký prezident Donald Trump uvažuje o koupi Grónska. Od Dánska chce získat největší ostrov světa. S informací přišel ve čtvrtek americký list Wall Street Journal, který se odvolává na dva zdroje z Trumpova okolí. Americký prezident dokonce pověřil touto agendou několik svých spolupracovníků. Do jaké míry svůj plán myslí vážně, ale není jasné.

Washington/Kodaň/Nuuk (Aktualizováno: 17:12 16. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump se podle listu Wall Street Journal o získání Grónska zajímal na několika schůzkách a večeřích. Touto agendou podle zdrojů amerického listu pověřil hned několik svých spolupracovníků, včetně právního poradce Bílého domu.

Trumpův zájem ale přinesl rozporuplné reakce. Zatímco někteří prý nápad podporovali a označili ho za dobrou ekonomickou strategii, další to považovali za pouhý rozmar, který se nemůže nikdy uskutečnit.

Podle dánských politiků jde o špatný vtip. Bývalý dánský premiér Lars Lökke Rasmussen v pátek na twitteru označil Trumpův záměr za opožděný aprílový žert. Pro dánského exministra zahraničí Martina Lidegora plán Bílého domu otevírá nebezpečnou možnost militarizace ostrova a omezení jeho autonomie. Mluvčí dánské opoziční Lidové strany Søren Espersen kodaňskému rozhlasu řekl, že „pokud Trump takové plány skutečně spřádá, pak je to definitivní potvrzení, že se zbláznil“. 

Pohled na město Upernavik na západě Grónska | Foto: Ritzau Scanpix/Linda Kastrup | Zdroj: Reuters

„Jsme otevřeni obchodu, ale na prodej nejsme,“ řekla agentuře Reuters grónská ministryně zahraničí Ane Lone Baggerová. Reakce se objevila i na oficiálním webu grónské vlády. „Máme s USA dobrou spolupráci a považujeme (Trumpovu nabídku) za projev velkého zájmu o investice v naší zemi a o využití možností, jež nabízí. Na prodej ale Grónsko pochopitelně není,“ stojí na stránkách.

Grónsko s více než desetinovou rozlohou Evropy má pro USA dlouhodobý strategický význam. S Dánskem má už desítky let uzavřenou vojenskou dohodu, která americké armádě na ostrově dává prakticky neomezené pravomoci. V Grónsku je také umístěná nejsevernější vojenská základna USA.

A pak je tu ekonomická rovina. Největší ostrov světa skrývá obrovské nerostné bohatství, které je ovšem pohřbeno pod stovkami metrů ledovce. O ekonomický vliv zápasí USA v Grónsku s Čínou. V roce 2018 Pentagon úspěšně zablokoval financování tří letišť na ostrově Pekingem.

Grónsko, kde žije 56 tisíc lidí, je samosprávným územím Dánského království. O většině vnitřních grónských problémů rozhodují místní úřady, zahraniční a bezpečnostní politiku ale řídí Kodaň. Trump má v září poprvé navštívit Dánsko, ale jeho poradci vylučují, že by cesta s těmito úvahami souvisela.

V minulosti se něco podobného Spojeným státům podařilo s Aljaškou, kterou v roce 1867 získaly od Ruska. A ani koupě Grónska není úplně nová. Už v roce 1946 se ostrov pokusil koupit Harry Truman za částku sto milionů dolarů. Dnes by šlo o 1,3 miliardy dolarů, tedy přes 30 miliard korun. Dánsko ho ale tehdy odmítlo.

Matěj Štýs, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme