Trump podepsal příkaz k obnovení protiíránských sankcí. Mají zajistit ‚maximální hospodářský tlak‘

Americký prezident Donald Trump v pondělí podepsal exekutivní příkaz k obnovení protiíránských sankcí, který navazuje na jeho květnové rozhodnutí o vypovězení jaderné smlouvy s Íránem. Sankce, které mají podle prezidenta zajistit „maximální hospodářský tlak“ na teheránský režim, se budou uplatňovat ve dvou etapách, první vstoupí v platnost o půlnoci místního času (v úterý v 6:00 SELČ).

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V oznámení o podpisu prezidentského dekretu Bílý dům uvedl, že prezident je připraven uzavřít novou jadernou smlouvu, která by se týkala všech „škodlivých“ aktivit Íránu včetně výroby balistických raket a údajné podpory terorismu.

Od nového týdne začnou platit americké sankce pro Írán. Místní se bojí ekonomického kolapsu

Číst článek

„Zatímco neustáváme v našem maximálním hospodářském tlaku na íránský režim, zůstávám otevřen komplexnější dohodě, která bude zahrnovat veškeré íránské škodlivé aktivity včetně balistického programu a podpory terorismu,“ uvádí se v prohlášení.

Trump v dokumentu připomněl své stanovisko, že mezinárodní jaderná dohoda, kterou v roce 2015 uzavřela dřívější americká vláda Baracka Obamy spolu s Ruskem, Čínou, Velkou Británií, Francií a Německem, byla „děsivá a jednostranná“. Umožnila prý íránské vládě financovat šíření konfliktu na Blízkém východě.

Americký prezident vyzval všechny národy, aby „jasně daly najevo, že íránský režim má na vybranou: buď změní své výhrůžné a destabilizující chování a zapojí se do globální ekonomiky, nebo půjde dál cestou hospodářské izolace“.

Evropská unie se brání před sankcemi proti Íránu. Přijala normu na ochranu svých firem

Číst článek

Trump zároveň varoval, že všichni, kdo nepřeruší své vazby na íránskou ekonomiku, riskují v obnoveném sankčním režimu „vážné následky“.

První vlna sankcí, která vstoupí v platnost v úterý, se zaměřuje především na automobilový průmysl a obchody se zlatem a dalšími kovy. Podstatnější ranou pro íránský průmysl však bude v listopadu druhá série sankcí, která cílí na ropný a bankovní sektor. Obnovení sankcí by mohlo mít dopad i na aktivity některých českých firem v Íránu.

Evropská unie s Trumpovým rozhodnutím odstoupit od jaderné dohody nesouhlasí a rozhodla se pomoci evropským firmám, aby se s důsledky sankcí USA vyrovnaly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme