Trump chce zvýšit cla na produkty z hliníku a oceli. Podporuje tak domácí produkci

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se rozhodla uvalit dodatečná cla na některé produkty z oceli a hliníku, například ocelové hřebíky a hliníkové kabely. Informovaly o tom v sobotu agentury Reuters a Bloomberg. Nová cla by měla vstoupit v platnost 8. února.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump | Foto: Jonathan Ernst | Zdroj: Reuters

U produktů z oceli bude clo činit 25 procent a u produktů z hliníku deset procent. Výjimku z placení všech těchto cel budou mít Argentina, Austrálie, Kanada a Mexiko. Brazílie a Jižní Korea získají výjimku pouze v případě produktů z oceli.

Trump již před téměř dvěma lety zavedl clo 25 procent na dovoz ocele a clo deset procent na dovoz hliníku, aby podpořil domácí produkci těchto kovů, která je podle něj záležitostí národní bezpečnosti. Od té doby podle Trumpa sice dovoz oceli a hliníku do USA klesl, ale zvýšil se dovoz produktů z těchto kovů, jehož prostřednictvím se zahraniční producenti snaží cla obejít.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme