Cestu předsedy Senátu na Tchaj-wan bych ocenil, říká ředitel agentury CzechInvest

Agentury CzechTrade a CzechTourism se přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest. Vláda do budoucna počítá s jejich sloučením, podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) by to mělo v příštích třech letech přinést úsporu 138 milionů korun. „Nám to dává smysl, protože máme stejného klienta,“ říká v Interview Plus ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl.

Tento článek je více než rok starý.

Interview Plus Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„CzechTrade podnikatelům pomáhá uspět na zahraničních trzích při prodeji svých výrobků a služeb, my se jim snažíme pomoci podporou vývoje a výzkumu,“ přibližuje Reichl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor

Plánované sloučení ostře zkritizovala Hospodářská komora. Podle ní pouhé sestěhování agentur bez zásadních změn a důkladného auditu jejich fungování podnikatelům nepomůže.

„Nemají dostatek informací, od října na tom intenzivně pracujeme,“ reaguje Reichl s tím, že CzechInvest si dělá vlastní analýzy a u klientů zjišťuje, jak se k tomu staví.

Dlouhodobě ovšem klesá počet i celková výše dojednaných investic. Zatímco v roce 2014 to bylo 147 projektů a investice ve výši 87 miliard korun, což přineslo zhruba 16 tisíc pracovních míst, v roce 2018 už bylo projektů jen 82 za 36 miliard korun.

‚Je výhrůžný až vyděračský.‘ Šéf Senátu chce od Zemana vysvětlení čínského dopisu k Tchaj-wanu

Číst článek

„To je přirozený vývoj ekonomiky. V posledních třech letech jsme mezi třemi nejlepšími zeměmi v Evropské unii v nezaměstnanosti, inflaci a růstu HDP. To je i výsledek práce agentur CzechTrade a CzechInvest,“ podotýká Reichl a dodává, že prioritou je teď kvalita investic, ne jejich výše.

Cesta na Tchaj-wan by pomohla

Překážkou rozvoje investic, zejména pak těch kvalitních, je podle Reichla například neflexibilní vzdělávací systém. „Nereflektuje požadavky nejen stávající, ale hlavně budoucí – jak se bude vyvíjet hospodářství a průmysl 4.0,“ tvrdí.

Při lákání investorů je prý klíčová politická podpora. „Vycházíme z tzv. Pyramidy potřeb investora a politická podpora je na špici. Nemusí být nejdůležitější, ale často bývá zlomová, když se investor rozhoduje mezi několika zeměmi, nebo i kraji,“ přibližuje.

Proč se tedy nepodařilo přilákat investory z Číny, a to i přes výraznou politickou podporu? „Jsme velmi malá země. Čína je obrovská země, která si může vybírat po celém světě,“ míní Reichl.

„Určitě dochází k vystřízlivění. Číně se věnujeme podobně intenzivně jako investorům z jiných asijských zemí, kteří zde investovali mnohem více. Pokud jde o projekty, které jdou přes agenturu CzechInvest, tak to jsou v průměru dva za rok,“ dodává.

Neměli by tedy politici více usilovat o investice z jiných zemí, například z Tchaj-wanu? „Moje první zahraniční cesta ve funkci vedla na Tchaj-wan, kde jsem strávil několik dní. Měli jsme tam investiční seminář, poděkovali jsme investorů a požádali je, jestli by k nám nepřesunuli i výzkum a vývoj,“ uvádí.

Případná cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan by podle Reichla investicím pomohla. „Nemám s tím vůbec žádný problém, spíš bych to ocenil,“ říká.

Michael Rozsypal, ert Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme