Dopravci a prodejci pohonných hmot jsou proti zvýšení spotřební daně na benzín a naftu

Zvýšení spotřební daně na benzín a naftu nepřinese státu tolik peněz, jak očekává úsporný balíček, který schválila vláda. Tvrdí to zástupci autodopravců a prodejců pohonných hmot. Podle nich stát nezíská navíc 7 miliard, ale pouze 2 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stojan čerpací stanice

Stojan čerpací stanice | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vysvětlují to tím, že pokud benzín a nafta podraží, bude se jí prodávat méně. V okolních státech podle nich jsou ceny nižší. Podle Martina Felixe ze sdružení dopravců ČESMAD jsou přímo ohroženi i dopravci, protože kvůli silné konkurenci nebudou moct zdražit a stát jim ani doteď pomocnou ruku příliš nenabízí.

"V mnoha zemích je například zavedena podpora pro národní dopravce. Ať už formou jakési vratky spotřební daně - v případě Španělska a Francie - nebo třeba přímou podporou dopravců v Německu, která je ve výši 600 euro na jedno vozidlo a do konečné výše 30 000 euro na celou firmu," řekl Felix Radiožurnálu.

Zástupci prodejců pohonných hmot tvrdí, že v důsledku navýšení spotřební daně by se prodalo o polovinu méně nafty než dosud. Čerpací stanice u hranic s Německem se navíc obávají, že přestanou jezdit němečtí zákazníci, což si myslí i Pavel Trůka ze společnosti TG.

"V případě, že se zmíněná sazba zvýší, ČR jednoduše o německého zákazníka přijde. U čerpacích stanic se dá očekávat reálný propad těchto zákazníků o 50 - 70 procent," vysvětlil Trůka.

Blanka Černá, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme