Ztráty dopravcům stále narůstají. České dráhy počítají se třemi miliardami, soukromníci se stamiliony

Škody železničních a autobusových dopravců kvůli koronavirové krizi dál narůstají. Ztráty Českých drah způsobené úbytkem cestujících za letošní rok zřejmě přesáhnou tři miliardy korun, stamilionové škody znovu počítají i soukromí dopravci. Vyplývá to z informací dopravních firem. Dopravci v minulém týdnu jednotně vyzvali stát k pomoci, ten její možné formy zvažuje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy představily moderní motorový vůz Regio-Shuttle RS1

Velké ztráty v souvislosti s koronavirovou krizí počítají i soukromí dopravci. | Foto: Tomáš Adamec

Ztráty kvůli obřímu výpadku tržeb za jízdné dopravci počítají nepřetržitě už od března. Na jaře poptávka cestujících spadla až na desetinu původního zájmu. V létě se situace sice zlepšila, přesto ani tehdy se dopravci plně nedostali na loňská čísla. Nyní navíc vlakové i autobusové spoje jezdí zaplněné pouze ze čtvrtiny a krize dopravců se tak bude do konce roku nejspíš dále prohlubovat.

„Situace se v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru bohužel nadále zhoršuje a každým dnem dosahujeme nižších výnosů, než jsme ve finančních modelech plánovali pro běžný stav bez pandemie. Odhadujeme, že ztráty tržeb od cestujících za celý rok přesáhnou tři miliardy korun,“ řekla v úterý mluvčí Českých drah Gabriela Novotná. Odhad se přitom týká pouze osobního dopravce. Celá skupina Českých drah, která zahrnuje osobního i nákladního dopravce a další dceřiné firmy, zaznamenala v prvním pololetí ztrátu 1,98 miliardy korun.

České spořitelně klesl čistý zisk na 7,9 miliardy korun. K propadu významně přispěla pandemie

Číst článek

Velké ztráty v souvislosti s koronavirovou krizí počítají i soukromí dopravci. Například Leo Express je očekává v řádech stovek milionů korun, výpadky tržeb v podobné výši už dříve hlásila i Arriva. Celkové ztráty jen v železničním sektoru tak budou několik miliard korun.

České dráhy, Leo Express a RegioJet proto v minulém týdnu jednotně vyzvaly vládu k poskytnutí pomoci, konkrétně prominutím poplatků za železnici. Požadavkem se nyní zabývá ministerstvo dopravy. „Rozumíme tomu, že dopravci jsou ve složité situaci a pokles počtu cestujících v osobní dopravě je značný, na druhé straně je tu rovina citelného výpadku příjmu Správy železnic v momentě, kdy by se k opatření přistoupilo,“ řekl mluvčí resortu František Jemelka.

Upozornil, že prozatím už od jara platí odpuštění sankce za odřeknutí dopravní cesty. „Další možnosti případného odpuštění, snížení výše poplatku nebo nějaké formy vratky nyní na ministerstvu projednáváme,“ dodal.

Pomoc státu během koronakrize. Havlíčkův resort připravuje dotaci ‚sedačkovné‘

Číst článek

Ministerstvo už dříve ohlásilo přípravu kompenzací pro dopravce ve výši 400 milionů korun. Peníze však dostanou pouze za ztráty vzniklé na státem objednávaných linkách, mimo podporu zůstanou regionální i komerční doprava.

Dopravci v minulých dnech a týdnech zrušili kvůli nízkému zájmu cestujících desítky spojů. Tento stav bude zřejmě pokračovat i v následujících týdnech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme