Dopravci dohodli s premiérem úlevy na silniční dani

Nižší silniční daně budou nejspíš od příštího roku platit automobiloví dopravci. Za ekologické vozy splňující normu Euro 2 a 3 by měli odvést o zhruba 300 milionů korun méně než letos. Po jednání s premiérem Vladimírem Špidlou zároveň dopravci ustoupili od požadavku na úlevy pro starší vozy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamion s návěsem

kamion s návěsem | Foto: Jan Rosenauer

Podle dopravců tak není důvod k protestům, kterými hrozili od října kvůli zdražení nafty od příštího roku. Prezident sdružení autodopravců Vladimír Starosta označil výsledek jednání za kompromis s velkým K. "Prostředky, které měly směřovat k podpoře neekologických vozidel, jsme přesunuli zpět pro vozidla ekologická, to si myslím, že je dobrá zpráva pro naše členy," uvedl Starosta.

Dnešní jednání však něho ukázalo, že vláda není nakloněna výraznější podpoře neekologických vozidel. Dopravci proto ze svého požadavku na nižší daň pro starší automobily v rámci kompromisu ustoupili. "Nesouhlasíme, abychom podporovali vozidla, která jsou často na hranici životnosti a škodí životnímu prostředí. Tam prostě nebudeme snižovat silniční daň a na tom trváme," zdůraznil ministr dopravy Milan Šimonovský.

Ekologická vozidla, která splňují přísnou normu Euro 3, by měla platit silniční daň nižší o 66 procent proti základní sazbě ve výši 51 tisíc korun ročně. Starší vozy E2 by měly mít slevu 60procentní. Celkem úlevy na silniční dani již letos snižují výnos státu asi o 380 milionů Korun. Dnešní dohoda na větší podpoře ekologických vozidel by měla výnos snížit o zhruba stejnou částku.

Prezident Svazu dopravy ČR Jaroslav Hanák uvedl, že součástí dohody jsou i peníze krajům na udržení rozsahu autobusové dopravy. Autobusová doprava by se tak ani neměla výrazně zdražovat. "Rozsah by měl zůstat zachován s minimálním zvýšením cen tam, kde se třeba cena poslední dva roky nezvedala. To já nemohu ovlivnit a je to na krajských úřadech a dopravcích, kteří zajišťují dopravní obslužnost," doplnil Hanák.

Šimonovský dodal, že dohoda není ještě konečná. Musí pro ni totiž ještě získat poslance, kteří budou novelu zákona o silniční dani schvalovat. Výsledky jednání projedná krizový štáb autodopravců příští týden. Vedení Česmadu dopravcům však protestní akce nedoporučí.

Milada Richterová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme