Dopravci hrozí kvůli rozšiřování mýta blokádami silnic

Sdružení dopravců Česmad Bohemia uvažuje o blokádě silnic, pokud ministerstvo dopravy nezmění způsob přípravy rozšíření mýta i na silnice nižších tříd. Dopravci považují plán za neefektivní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu

Placená kamionová doprava na Pražském okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Podle prezidenta sdružení Vladimíra Starosty neexistuje seriózní studie, která by ekonomičnost projektu potvrzovala. Dopravci proto uvažují o blokádě.

„Spouštěcím mechanismem dříve nebo později bude případné setrvání stavu tam, kde o tom dneska zainteresovaní tajně jednají. Hovoří se více a více o výběrovém řízení, předhání se jednotliví uchazeči, ale neexistuje žádná seriózní studie,“ uvedl Starosta.

Podle něj utrpí při rozšíření mýta na silnice II. a III. třídy zejména místní živnostníci. „Já pořád doufám v určitý rozum této společnosti, a že se tak nestane,“ dodal prezident Česmad.

Ministerstvo dopravy chce s dopravci jednat, úvahy o protestu jej překvapily. Podle mluvčího rezortu Jakuba Ptačinského bude studie proveditelnosti součástí podkladů pro rozhodování vlády. Na její jednání by se měl návrh na rozšíření systému dostat do letošního podzimu.

„Bojová rétorika Česmad nás nemile překvapila. Mám totiž pocit, že s novým ministrem se komunikační strategie velmi změnila. Naposled tady byli v pátek a myslím, že to bylo setkání velmi přátelské a konstruktivní, proto to pondělní šťouchnutí bylo pro nás překvapením a my ho bereme spíše jako nějakou vnitropodnikovou šarádu, kterou v tuto chvíli před valnou hromadou Česmad řeší,“ řekl Ptačinský Radiožurnálu.

Eva Kézrová, Martin Hromádka, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme