Dopravci se o mýtné slevy nehlásí, většina z nich na ně nedosáhne

Už měsíc se mohou dopravci registrovat pro mýtné slevy. Zájem však o to zatím příliš velký není. Většina z dopravců totiž na slevu kvůli opožděnému nařízení vlády nemá nárok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mýtná brána na Pražském okruhu

Mýtná brána na Pražském okruhu | Foto: Tomáš Adamec

Registraci uskutečnilo zatím jen velmi malé procento dopravců. Jde o osm a půl tisíce vozidel z celkového počtu půl milionu aut v mýtném systému.

Plánovaných 300 milionů korun se tak nejspíš vyplatit nepodaří. Převést do dalšího roku se přitom nedají.

Registrace je pro získání slevy nutná. Sleva se vypočítává z výše předepsaného mýta na jedno vozidlo za příslušné období.

Podmínky pro tento rok se však nastavovaly mnohem dříve před tím, než vyhláška vešla v platnost. Pro dopravce je tak nyní velmi složité dosáhnout i na tu nejnižší slevu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stav průběhu registrace pro mýtné slevy zjišťovala reportérka Eva Kézrová

„Není to chyba dopravců. Nařízení vlády vyšlo mnohem později, než se očekávalo,“ říká Václav Nestrašil, ředitel úseku provozovatele elektronického mýta.

Situaci zkomplikovala skutečnost, že v době, kdy ministerstvo dopravy rozhodovalo o kritériích pro výplatu slev, se očekávalo, že vládní nařízení začne platit od září letošního roku. V platnost však nakonec vešlo na konci října.

Například pro desetiprocentní slevu musí auto projet za dva měsíce mýto nejméně za třicet tisíc korun. Třináctiprocentní sleva pak počítá s dvojnásobnou částkou, což je hodně i pro auto s nejnižší ekologickou třídou. Navíc s vozidly s normou EURO5 slevy vůbec nepočítaly.

„Sleva má kompenzovat navýšení mýtného. Ten, kdo má vozidla kategorie EURO5, na slevu dosáhne hůře, protože neprojezdí tolik peněz, jim se vůbec mýtné nezvedlo,“ vysvětluje Martin Felix ze sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia.

Registrace se v každém případě vyplatí

Dopravci by měli registraci provést, i když letos slevu nezískají, aby o ni mohli zažádat za rok 2013.

Registrace je ale důležitá i v případě, že letos dopravce na slevu nedosáhne. Od příštího roku bude pro výplatu slevy rozhodující datum registrace, zatímco letos jde o datum, kdy příslušná vládní vyhláška vyšla ve Sbírce zákonů. Výhodnější je proto pro dopravce registrovat se co nejdříve.

Eva Kézrová, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme