Doručovatelé budou sledovat ceny benzinu. Pošta je zveřejní na internetu

Česká pošta začne ode dneška nabízet službu řidičům. Každý den bude sledovat ceny benzinu u jednotlivých čerpacích stanic a zveřejňovat je na internetu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pošťák, poštovní doručovatel (ilustrační foto)

Pošťák, poštovní doručovatel (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ceny u čerpacích stanic budou sledovat poštovní doručovatelé a doručovatelky. Pošta jich má celkem pět tisíc. Nápad se jim ale vůbec nelíbí:

„Myslím si, že máme dost práce. Máme toho v ruce dost, nedovedu si představit, že bychom měli ještě nějaký notýsek. Je to k smíchu, to už není o poště,“ říkají některé z nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview na Radiožurnálu byl Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu

Mluvčí pošty Ivo Mravinac připouští, že mají listonošky práce hodně. Nová služba jim ale podle něj výrazně pracovní náplň nezvýší: „Pokud jde o náročnost toho, co budeme po našich pošťácích chtít, tak to pro ně nebude opravdu zdaleka znamenat velké pracovní vytížení.“

Plán pošty se nelíbí ani velkým provozovatelům čerpacích stanic. Třeba Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu a ze společnosti Benzina Radiožurnálu řekl, že už teď jsou ceny u benzinek viditelné víc než u jiných obchodníků. Asociace má proto obavy.

"V minulosti byla celá řada petrolejářských společností pokutována Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Ty pokuty byly skutečně vysoké. A jedním ze zdůvodnění bylo, že sdělujeme cenovou strategii přes média a vyzýváme ostatní ke kartelovému chování. Proto máme skutečné obavy, dnes jsou za to i trestní sazby," vysvětluje.

Přiznává zároveň, že čerpací stanice nemají možnost se proti nové službě nějak bránit. „My nemůžeme zakázat, že Česká pošta bude opisovat naše ceny. Ale důsledek bude, že na portálech budou chyby, ceny nebudou aktuální a řidiči si budou stěžovat,“ tvrdí Loula.

Ceny budou na internetu, ale i v mobilních telefonech, a to prostřednictvím mobilních aplikací.

Pro německé pumpaře bude nahlašování cen už za dva měsíce povinností

V sousedním Německu eviduje Spolkový kartelový úřad ceny pohonných hmot na základě dat z elektronického systému. Čerpací stanice ovšem mění ceny i několikrát za den. Od poloviny roku tak budou muset povinně nahlásit každou změnu do pěti minut od navýšení, případně od snížení.

Euro a padesát šest centů za litr – to je aktuální cena benzinu v Berlíně. Za dvě hodiny nebo zítra už platit nemusí. Čerpací stanice mění ceny i několikrát denně. Aktuálně podle situace.

Nejdráž se tankuje v pátek odpoledne. Nejhlouběji řidiči sáhli letos do kapsy během velikonočních prázdnin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zjistit si cenu benzínu na kterékoli čerpací stanici v Německu není problém, podrobnosti od berlínské zpravodajky ČRo Kláry Stejskalové

Porovnat cenu umožňuje hned několik internetových portálů. Data získávají od kartelového úřadu, který je má z elektronických údajů jednotlivých provozovatelů čerpacích stanic. Už od července bude nahlašování jakékoli změny povinné.

Spolkový kartelový úřad si slibuje, že nebude docházet během týdne k takovým cenovým výkyvům. Sledováním cenové politiky mohou řidiči v Německu údajně ušetřit až 300 eur za rok.

Rakouská čerpadla hlásí cenu v pravé poledne

Denně v pravé poledne musí každá rakouská čerpací stanice nahlásit svou aktuální cenu za pohonné hmoty. Do příslušné databanky pošle e-mail, v němž oznámí, kolik stojí litr benzinu a nafty.

Tato cena platí příštích 24 hodin. Po tu dobu ji nelze zvýšit. Snížit samozřejmě ano.

Rakouské autokluby zveřejňují současně tyto informace na svých webových stránkách. Navíc vyhotoví také seznam průměrných cen separátně pro každou spolkovou zemi.

Václav Loula upozorňuje, že v Rakousku se této problematice věnují právě profesionální automotokluby, a nikoli organizace, která nemá s podnikáním s palivy nic společného.

Ceny pohonných hmot | Foto: Khalil Baalbaki

Milan Kopp, Klára Stejskalová, Marie Woodhamsová, Petr Medek, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme