EdF, Westinghouse i KHNP. Zájemci o dostavbu Dukovan souhlasí s bezpečnostním posouzením

Tři oslovení zájemci o stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany souhlasí s účastí v bezpečnostním posouzení. Firmy EdF z Francie, Westinghouse z USA a KHNP z Jižní Koreje to potvrdily podepsáním tzv. acknowledgement letter. Osloveny nebyly ruská společnost Rosatom a čínská společnost CGN, které se česká vláda rozhodla do chystaného tendru nepozvat.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ rozeslala dopis třem zájemcům o stavbu bloku na konci června, a zahájila tak bezpečnostní posouzení uchazečů. Všechny tři firmy nyní účast v posouzení přijaly.

„EdF, Westinghouse a KHNP jsme předali předběžnou poptávkovou dokumentaci. Dáváme tím potencionálním uchazečům více času na přípravu nabídek,“ sdělil na twitteru člen představenstva a ředitel divize Nová energetika a distribuce skupiny ČEZ Tomáš Pleskač.

Uchazeči o stavbu nového jaderného bloku podepsali Acknowledgement Letter. Přijali tak účast v bezpečnostním posouzení. EdF, Westinghouse a KHNP jsme předali předběžnou poptávkovou dokumentaci. Dáváme tím potencionálním uchazečům více času na přípravu nabídek.

11:04 – 13. 08. 2021

7 18

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž v červnu uvedl, že všechny relevantní informace k bezpečnostním otázkám předloží uchazeči skupině ČEZ do konce letošního listopadu. Vláda poté rozhodne, kteří zájemci budou přizváni do tendru. Termín rozhodnutí je tak až po říjnových volbách do Poslanecké sněmovny.

Cílem bezpečnostního posouzení je podle Kříže zhodnotit všechny případné dodavatele a získat informace potřebné pro zajištění bezpečnostních zájmů.

Beneš: Není realistické, aby stát platil stavbu Dukovan ze sta procent. ČEZ už financuje první fázi projektu

Číst článek

„Jde především o vyjasnění vlastnické struktury, dodavatelského řetězce, vazeb dotčených subjektů se státem, problémy s realizací projektů, obvinění a jiné problémy v projektech jaderných zdrojů, transfer technologií a know-how a další,“ řekl mluvčí.

Bez Ruska a Číny

Možnou účast Rosatomu a čínské CGN na tendru dlouhodobě kritizovala část sněmovní opozice, ale i někteří bezpečnostní experti. Záměr nepozvat do výběrového řízení čínskou stranu oznámilo ministerstvo průmyslu a obchodu na konci března. Ruský Rosatom pak vláda z tendru vyřadila v polovině dubna v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Bezpečnostní záruky stavby mají být ukotveny i legislativně. Sněmovna v červnu rozhodla, že pro výstavbu bloku bude možno využít pouze technologie od dodavatelů ze států, které přistoupily k mezinárodní dohodě o vládních zakázkách. Rusko a Čína mezi tyto státy nepatří. Vicepremiér a ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) s úpravou souhlasil.

Opozice díky této dohodě přestala blokovat schválení normy o opatřeních k přechodu Česka k nízkouhlíkové energetice, která se týká financování dostavby dukovanské elektrárny.

Nový jaderný blok v Dukovanech bude zřejmě plně financovat stát. Cenu zakázky bude podle Havlíčka možno stanovit až na základě nabídek. Mluví se o 162 až 400 miliardách korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme