Dostavba Temelína je nutná, tvrdí expertní skupina. S uhlím se musí šetřit

O dostavbu jaderné elektrárny Temelín se ode dneška oficiálně uchází společnosti Westinghouse, Areva i česko-ruské konsorcium. Proti rozšíření elektrárny jsou ale stále ekologové, Rakušané i Němci, kteří od jaderné energetiky ustupují. Podle vládní expertní skupiny je však dostavba Temelína nutná, protože je třeba šetřit s uhlím a obnovitelné zdroje jeho výpadek nemůžou plně nahradit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín, chladící věže.

Jaderná elektrárna Temelín, chladící věže. | Foto: Filip Jandourek

„Domníváme se, že uhlí je naše cenná surovina, vlastně jediná energetická surovina, kterou máme, že je třeba s ním šetřit a zejména zacházet ekonomicky a také ekologicky," řekl ve večerních Ozvěnách dne vedoucí vládní expertní skupiny pro energetiku a profesor Václav Pačes.

„Jestliže nakonec nedojde k prolomení limitů a uhlí bude stále dražší, tak se nám zdá, že by bylo dobré, kdyby elektrárny postupně odstupovaly od uhlí, to se využívalo zejména v teplárenství a výpadek energie byl nahrazen něčím jiným. Naše výpočty ukazují, že to nejsou obnovitelné zdroje, které k tomu mohou velmi přispět, ale přesto výpadek nenahradí. Co by bylo podle našeho názoru nejlepší a nejekonomičtější je, kdyby se dostavěly dva bloky Temelína, které byly původně plánovány, už je tam na to veškerá infrastruktura,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve večerních Ozvěnách dne diskutovali vedoucí vládní expertní skupiny pro energetiku a profesor Václav Pačes a odborník na energetiku a analytik společnosti J&T Michal Šnobr

Odborník na energetiku a analytik společnosti J&T Michal Šnobr si ale myslí, že na dostavbu Temelína není ideální okamžik a přiklání se k variantě rozhodnutí o rozšíření elektrárny časově odložit, dokud nebude jasné, jak se bude dále vyvíjet energetika v Evropě.

V situaci, kdy Česká republika exportuje téměř 30 procent spotřeby elektřiny do zahraničí, je podle něj vstup na trh s tak technicky, finančně a časově náročnou investicí rizikový.

„Německo, fakticky náš partner a zároveň země, která dominuje trhu s energií, se vydává zcela jinou cestou. V energetice nastávají nové výzvy jako dovoz zkapalněného plynu, jsou tu možnosti plynu z břidlic a je tu samozřejmě - a to nelze zanedbávat - obrovská podpora obnovitelných zdrojů, ať se nám to líbí, nebo ne, napříč celou Evropou,“ argumentoval Šnobr.

Dostavba Temelína by elektřinu zdražit neměla

Číst článek

Podle poradenské společnosti Candole Partners Česká republika nové bloky v Temelíně vůbec nepotřebuje. „Pro pokrytí spotřeby v České republice úplně postačí, pokud si Česká republika uchová současné jaderné zdroje a potom rozumně obnoví park uhelných elektráren a potažmo je doplní paroplynovými elektrárnami,“ popsal ve Stalo se dnes Jan Ondřich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl Jan Ondřich z poradenské firmy Candole Partners

Studie společnosti Candole Partners také tvrdí, že ČEZ nebude mít na nové bloky Temelína za 200 až 300 miliard peníze. V úvahu podle ní připadají dvě varianty financování. „Český stát bude garantovat půjčku společnosti ČEZ, to znamená syndikát komerčních bank půjčí ČEZu peníze na výstavbu reaktorů a garanci úvěru ponese český stát," uvedl Ondřich.

„Druhý model - který se teď hodně diskutuje a který vypadá nejpravděpodobnější - je, že se vytvoří výkupní systém cen elektřiny z jádra, takzvané contracts for difference. To znamená, že se nastaví systém, který nebude nepodobný tomu, jaký známe třeba pro obnovitelné zdroje, kdy rozdíl mezi velkoobchodní cenou elektřiny a cenou, která zaručuje návratnost investice, budou hradit spotřebitelé,“ dodal.

ČEZ dostal nabídky na rozšíření Temelína od tří firem, vítěze oznámí za rok

Číst článek

Tři zájemci o rozšíření temelínské jaderné elektrárny - americký Westinghouse, francouzská Areva a česko ruské konsorcium založené společností Rosatom - dnes odevzdali ČEZu svoje nabídky. Vítěze vybere vláda až za rok. Do té doby budou experti hodnotit tisíce stránek odborné dokumentace. Roli hraje především bezpečnost, cena a míra zapojení českých firem do projektu.

Veronika Sedláčková, Jan Richter, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme