Dostavba Temelína se možná neobejde bez státní dotace

Stát bude muset zřejmě dotovat dostavbu Temelína. Vzhledem k vývoji cen energie se jinak soukromým investorům účast na dostavbě nevyplatí. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu na to upozornil analytik JaT Michal Šnobr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

„Problém je ale ten, že i v důsledku rozvoje obnovitelných zdrojů klesá cena silové elektřiny produkované z klasických elektráren, do kterých aktuálně tedy počítám i jadernou energetiku. A investice do jaderné energetiky se tak stává neekonomickou, nereálnou a já musím otevřeně říct, že pokud cena elektřiny zůstane na současných úrovních, tak bez podpory státu je dostavba Temelína opravdovým snem,“ řekl Šnobr.

Odhaduje se, že celková cena dostavby jaderné elektrárny Temelín bude 200 až 300 miliard korun. Vláda na rozšíření Temelína trvá.

Dvacet minut Radiožurnálu
Rozhovor s aktérem významné události uplynulých hodin vysílá Radiožurnál od pondělí do pátku od 17.00 (před večerními Ozvěnami dne) a v repríze po půlnoci. Štěpánka Čechová a Martin Veselovský si zvou osobnosti politiky, ale i vědy, kultury či sportu. Připomínky a náměty k pořadu posílejte na adresu 20minut@rozhlas.cz.
Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ – www.radiozurnal.cz/audio.

Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme