Evropská komise schválila pomoc Česka pro firmy zasažené růstem cen energií. Připraveno je 30 miliard

Evropská komise schválila pomoc české vlády určenou velkým firmám zasaženým růstem cen energií v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Za období od letošního února do konce roku jim bude stát moci poskytnout dotace v celkovém objemu 1,23 miliardy eur, tedy 30 miliard korun. Komise to oznámila v úterní tiskové zprávě.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová výroba

Velké firmy mohou žádat o dotace na pomoc s vysokými cenami energií (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | ©

Jednotlivé firmy budou moci získat nejvýše 1,8 milionu eur, tedy 44 milionů korun. Podniky z energeticky náročných odvětví, které vykazují provozní ztrátu, pak mohou dostat až 8,2 milionu eur, tedy 200 milionů korun.

Většina Čechů není spokojena se státní pomocí s dopady energetické krize. Odmítá ale větší podporu

Číst článek

Exekutiva Evropské unie zavedla dočasný rámec pro mimořádné poskytování státní pomoci firmám předloni, a to v reakci na hospodářské dopady pandemie covidu-19. Koncem října jej rozšířila o možnost podpořit velké průmyslové podniky zasažené rekordním nárůstem cen energií.

„Česká ekonomika byla zvláště tvrdě zasažena současnou geopolitickou krizí a souvisejícím růstem cen energií,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise zodpovědná za dohled nad pravidly hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová.

Opatření české vlády podle ní pomohou zmírnit dopady, které má na hospodářství růst vstupních nákladů.

Příspěvky pro firmy nesmějí podle komise přesáhnout 30 procent uznatelných nákladů. V případě energeticky náročných podniků pak jde až o 70 procent. Mezi takové firmy podle komise patří těžební či metalurgické společnosti, chemičky, sklárny, textilky a další.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme