Dotace na obnovitelné zdroje podle ministra Kuby příliš zdražují elektřinu

Obnovitelné zdroje energie podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby z ODS příliš zdražují elektřinu. Můžou za to dotace, které na ně stát poskytuje. Kuba to řekl po setkání s prezidentem Václavem Klausem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK ministerstva průmyslu a obchodu ke kvalitě pohonných hmot, ministr Martin Kuba

TK ministerstva průmyslu a obchodu ke kvalitě pohonných hmot, ministr Martin Kuba | Foto: Filip Jandourek

Ministr je pro zachování jaderné energie. Měly by podle něj také vznikat plynové elektrárny a modernizovat se některé uhelné zdroje.

„Musíme zachovat konzervativní strategii našich zdrojů tak, abychom nevystavovali české domácnosti a český průmysl vysokým cenám za poplatky za energii, protože to, co je zvyšuje za poslední čtyři roky, není cena elektrické energie, ale jsou to dotace, které platíme na obnovitelné zdroje,“ uvedl Kuba.

Dotační politika byla podle ministra nastavena velmi špatně a je třeba ji změnit. Navíc prý Česká republika není ani klimaticky stavěná na to, aby pro ní byla energie z obnovitelných zdrojů využitelná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ninistr průmyslu a obchodu Martin Kuba byl hostem Stalo se dnes

„My máme rozsáhlý průmysl, který potřebuje stabilní dodávky elektrické energie a ne jen v momentě, kdy je to závislé na počasí,“ řekl Kuba.

Problém s obnovitelnými zdroji má podle něj více zemí Evropy. Jako příklad ministr zmínil Německo, jehož odklon od jaderné energetiky zdražuje elektřinu pro tamní průmysl.

Kvůli svým větrným elektrárnám Němci také zatěžují českou přenosovou síť a ohrožují českou soustavu blackoutem, podotkl Kuba. Problém chce ministr řešit na příštím zasedání ministrů Evropské unie.

Kuba s Klausem hovořili také o českém exportu a nutnosti zaměřit se více na mimoevropské trhy. Podle ministra se shodli, že export je tahounem naší ekonomiky. Podporovat české podnikatele chtějí mimo jiné na svých zahraničních cestách.

Igor Maňour, Jan Richter, Martina Spěváčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme