Dotace na výměnu kotle by některé kraje mohly domácnostem nabízet už na přelomu roku

Termín, kdy budou moci domácnosti dostat dotace na ekologičtější vytápění, tedy na výměnu kotle, se opět o něco přiblížil. Žádosti krajů už začalo posuzovat ministerstvo životního prostředí. Mělo by s tím být hotovo do konce měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starý kotel na uhlí

Starý kotel na uhlí | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

O dotace žádaly u Státního fondu životního prostředí kraje. Teprve po posouzení ministerstvem vypíší vlastní výzvy pro občany a budou rozdělovat peníze z balíku, který dostanou.

Peníze jdou z Operačního programu Životní prostředí. Z toho ale nejde přímo poskytnout dotaci fyzickým osobám, proto jsou prvními žadateli v tomto případě kraje. A ty pak peníze přerozdělí a posoudí jednotlivé žádosti lidí.

Domácnosti mohou takzvané kotlíkové dotace dostat na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější zdroj a na takzvaná mikroenergetická opatření. Dotována bude výměna neekologických kotlů za nízkoemisní kotle na biomasu, uhlí nebo jejich kombinaci. Vyměnit je lidé mohou také za tepelné čerpadlo nebo za plynový kotel.

Výše dotace je odstupňovaná podle typu nově pořízeného zdroje. Na nový uhelný zdroj připadá dotace nejmenší, na zdroje využívající obnovitelné zdroje je dotace nejvyšší.

Celkem může domácnost získat dotaci až 85 procent z maximální částky 150 tisíc korun. Obyvatelé v oblastech s překračovanými limity znečištění ovzduší automaticky získají o 5 procent vyšší dotaci.

Rozdíly mezi kraji jsou ale také v tom, jak je velká hustota obyvatel a kolik kotlů vlastně bude potřeba vyměnit, vysvětlil ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec:

„Logicky největší by měly být v Moravskoslezském kraji. Velký počet kotlů ale bude i ve středních Čechách, protože tam je velký počet obcí a tedy domácích topenišť. Naopak v případě Prahy bude ten počet poměrně relativně malý.“

V současné první vlně jsou na kotlíkové dotace celkem připraveny 3 miliardy korun, za to by se mohlo vyměnit přibližně 20 tisíc kotlů. Celkem je do roku 2020 vyčleněno 9 miliard korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme