Češi projevují rekordní zájem o dotace na tepelná čerpadla a fotovoltaiku, souvisí s energetickou krizí

Stát na dotacích na tepelná čerpadla a fotvoltaiku zatím za první tři čtvrtletí roku vyplatil dohromady více než 2,5 miliardy korun, což je o půldruhé miliardy více než za celý loňský rok. O stovky procent narostl i počet žádostí, kterých stát letos dostal zatím zhruba 46 000. Vyplývá to z dat Státního fondu životního prostředí, který má dotační programy na starosti. Podle odborníků dotace za celý letošní rok dosáhnou proti loňsku čtyřnásobku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely

Solární panely | Zdroj: Shutterstock

Peníze jsou rozdělovány z tzv. kotlíkových dotací a programu Nová zelená úsporám. Poptávka je zejména o peníze na fotovoltaiku. Státní fond životního prostředí za letošní rok eviduje do konce září 35 621 žádostí o příspěvek na domácí elektrárny. To je proti celému loňskému roku nárůst o 300 procent. O peníze na tepelná čerpadla zatím letos požádalo 12 001 lidí, což je proti loňsku o 275 procent více.

Ministr Síkela: Česko zimu zvládne. Zásobníky plynu jsou naplněné z 99 procent

Číst článek

S tím se zvyšuje i množství vyplacených peněz. Zatímco za celý rok 2021 bylo v obou dotačních programech vyplaceno 119 milionů korun na tepelná čerpadla a zhruba 869 milionů korun na fotovoltaiku, za letošní první tři čtvrtletí je suma vyplacených dotací na tepelná čerpadla 553 milionů korun a na fotovoltaiku 1,95 miliardy korun.

„Hlavní motivace tohoto raketového růstu je snaha o nezávislost a úspora. Lidé mnohem více přemýšlejí o výdajích do budoucna a místo financí na účtu, které jim požírá inflace, raději investují do budoucnosti,“ popsala důvody růstu Markéta Chrbolková ze společnosti Schlieger, která poskytuje řešení tepelných čerpadel a fotovoltaiky.

Podle ní lze nyní od prosince do února očekávat kvůli klimatickým podmínkám pokles v počtu montáží fotovoltaických panelů a zřejmě i tepelných čerpadel. „O to intenzivnější ale bude v tomto období administrativní příprava projektů. Zájem o nové formy úspory energií bude z našeho pohledu trvat i v roce 2023. Hodně bude záležet i na tom, s jakými finálními změnami z hlediska dotací přijde česká vláda,“ dodala Chrbolková.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme