Zaveďte vysokorychlostní internet na bílá místa, vybízí ministerstvo a nabízí dotace za miliardu

Říct si o dotaci, nebo neříct? To budou nyní řešit poskytovatelé připojení k internetu. Stát chce mezi ně už podruhé rozdělit peníze na výstavbu sítí pro vysokorychlostní připojení. Do první výzvy na 11 miliard korun spuštěné v roce 2017 se přitom přihlásili jen tři zájemci. Teď stát nabízí podnikatelům pouze jednu miliardu. Dotace se týkají takzvaných bílých míst - tedy zpravidla malých vesnic, kde je připojení pomalé nebo vůbec žádné.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chyba se týká šifrovacího protokolu využívaného pro většiny připojení přes wi-fi

Ministerstvo průmyslu a obchodu začne opět přijímat žádosti o dotace na výstavbu sítí pro vysokorychlostní internet (ilustrační foto) | Foto: Milan Kopecký

Obec Jablonná na Příbramsku patří mezi takzvaná bílá místa - tedy bez vysokorychlostního internetu. Lidé tu podle starosty Davida Větrovského mají připojení pomalejší, ale vystačí si s ním. Obec má podle něj jiné problémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo průmyslu a obchodu začne opět přijímat žádosti o dotace na výstavbu sítí pro vysokorychlostní internet. Více si poslechněte v reportáži Jakuba Horáčka

„Naší prioritou je základní infrastruktura. Vysokorychlostní internet určitě ano, ale nemůžeme dělat vysokorychlostní internet a nechat lidi vozit vodu v barelech,“ popsal Radiožurnálu Větrovský.

Podobných obcí, které nemají stoprocentní pokrytí vysokorychlostním internetem, může být v Česku téměř 1360. Ambiciózní plán státu zlepšit v takových místech připojení, ale může ztížit právě to, že jejich obyvatelé nebudou rychlejší internet chtít.

Někteří poskytovatelé internetu to vnímají jako riziko. Třeba Petr Dvořák ze společnosti ÚVT o dotaci raději žádat nebude. „Osobně si myslím, že v těch místech, kde se to řeší, není ani poptávka. Pak je tam třeba v té vesnici wifina, která nějak funguje za 250 korun, vy tam přijdete s optikou, budete chtít 350 a neprodáte to,“ vysvětlil Dvořák.

Internet na veřejných místech zdarma? Obce a města mohou získat dotaci téměř 400 tisíc

Číst článek

První dotační výzva přitom ztroskotala právě na obavách podnikatelů. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto podmínky upravilo a věří, že zájem bude větší.

Myslí si to taky prezident Výboru nezávislého ICT průmyslu Jakub Rejzek, který se podílel na přípravě nových pravidel. „Až na drobné výjimky jsou parametry přesně takové, jaké jsme řekli, že by měly být,“ řekl Rejzek.

Třeba společnost CS Spoje plánuje, že o dotaci zažádá. Chce vybudovat síť na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Podle Martina Rybníčka, který má přípravu projektu na starosti, už má firma část hotovou. „Udělali jsme si takový částečný průzkum, vycházelo nám, že zájem je a že by celý investiční záměr měl vycházet,“ popsal Rybníček.

Kolik podnikatelů si o dotace řekne, bude jasné v létě. Uzávěrka přihlášek je na začátku července.

Jakub Horáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme