Dovolenou mohou prodražit turistické poplatky, zavádí je stále víc zemí

Některé cesty do zahraničí se letos prodraží. Na Baleárských ostrovech a na Maltě zavedli ekologickou daň jako příspěvek na životní prostředí, nově musejí cestovatelé uhradit speciální poplatky také v Tanzanii. Počet zemí, kde se taxy vybírají, se každým rokem zvyšuje. Turisté většinou platí až v místě pobytu a v cizí měně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté u moře

Turisté u moře | Zdroj: Reuters

Zuzana z Prahy cestuje po světě takzvaně na vlastní pěst. Loni si koupila zpáteční letenku na Filipíny, kde společně s přáteli strávila dva týdny. Při návratu domů ji ale překvapilo, že v Manile musela platit odletovou taxu.

„Platilo se přímo na letišti, a to v místní měně. Pokud si dobře vzpomínám, tak to bylo kolem 550 pesos, což je asi necelých 300 korun. Je pravda, že mě to docela překvapilo, protože jsem si o odletové taxe nic nezjišťovala,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přibývá zemí, které si účtují turistické poplatky. Lidé si připlatí na Baleárách, Maltě nebo v Tanzanii

Stejně tak se odletová taxa platí například na Maledivách. Turistické poplatky postupně zavádí i další země. Od letoška si lidé připlatí třeba na Maltě nebo na Baleárských ostrovech.

„Baleárské ostrovy s účinností od 1. července zavedly takzvanou ekologickou daň. Děti ve věku do 16 let jsou od platby osvobozeny. Malta zavedla rovněž ekologickou daň, kterou hradí osoby ve věku od 18 let, které jsou ubytovány v místních ubytovacích zařízeních,“ přibližuje Kateřina Petříčková z Asociace cestovních kanceláří a agentur.

Seznam neexistuje

Cena ekologické daně se na Baleárách pohybuje do dvou eur za osobu a den. Na Maltě pak lidé zaplatí nejvýš pět eur – záleží na typu ubytování. Seznam dodatečných poplatků neexistuje, klienty má proto informovat cestovní kancelář.

Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří přesto doporučuje, aby se lidé obrátili přímo na stránky hotelu nebo na informační centra:

„Pokud jste klientem cestovní kanceláře, tak ona by tyhle znalosti měla mít. Je lepší se informovat na turistických centrálách – takzvané Tourism Promotion Board – jednotlivých zemí, pokud tu mají zastoupení. Pokud nemají zastoupení, tak na jejich webových stránkách. Člověk by si měl dát velký pozor na to, jaké daně se vlastně kde platí, když si vybírá svou dovolenou.“

Pobytové taxy už v minulých letech zavedli například v Maroku nebo v Chorvatsku. Při dovolené na Jadranu ale poplatek vybírá přímo cestovní kancelář a je započítán do konečné ceny zájezdu. Většinou jde o stokorunové částky.

Daň za pitnou vodu

Novou taxu má od letoška i Tanzanie, tam je ale poplatek vyšší. „Před měsícem vláda vyhlásila 18procentní daň z přidané hodnoty na ubytování. Lidé, kteří si budou kupovat dovolenou nebo přijedou po 1. srpnu, budou muset zaplatit o 18 procent víc, což je při tak exotické dovolené, jako je třeba safari v Tanzanii, už významná položka,“ upozorňuje Papež.

„Doporučuji klientům, zvláště těm, kteří cestují bez cestovní kanceláře, aby se radši dopředu znovu přesvědčili, zda ceny, které si mysleli, že zaplatí, opravdu budou platit. Protože struktura ceny může být často udělaná tak, že něco zaplatíte dopředu a něco po vás budou chtít až po příjezdu,“ dodává.

Daň se vztahuje také na vstupné do národních parků, pozemní dopravu nebo na průvodcovské služby. Na některých místech světa se platí i poněkud netradiční daně, například za pitnou vodu nebo za neobsazené lůžko v pokoji.

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme