Dovozce aut Hyundai prohrál soud s dealery. Hrozí, že jim bude platit miliony

Dovozce vozidel Hyundai pro český trh Hyundai Motor Czech prohrál soud s tuzemskými dealery, informuje o tom Mladá fronta Dnes. Dovozce nastavil dealerům příliš vysoké prodejní plány.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobil Hyundai. Ilustrační foto

Automobil Hyundai. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Pokud dealer nezvládl splnit prodejní plán, dovozce jim nevyplatil bonusy. Také museli nakupovat auta dráž, než za kolik je pak mohli prodat. „Auto si přijmete za 400 tisíc a potom ho máte prodávat třeba za 325 tisíc korun,“ říká poškozený prodejce Bohumil Boura. Za nedodržení vysokých prodejních plánů jim pak Hyundai Motor Czech odmítl doplatit rozdíl ceny vozu.

Někteří dealeři od smlouvy odstoupili a vymáhají škody soudně. Celá kauze se táhne už dva roky. Arbitráž u Hospodářské a Agrární komory České republiky jim teď dala za pravdu.

Volkswagen je znovu lídrem automobilového trhu, v prodeji předstihl Toyotu

Číst článek

Hyundai Motor Czech bude muset pravděpodobně platit prodejcům miliony. „Arbitráž konstatuje, že nárok žalobců je po právu. A to řízení bude dál pokračovat a v tom pokračujícím řízení teprve se zjistí, kolik by měli ti žalobci obdržet,“ vysvětluje nezávislý advokát Miloš Holub.

Domnívá se také, že firma svým jednáním porušila zákon. „To by ten nárok uplatněný u arbitráže nemohl být po právu. To znamená i ta arbitráž tam našla nějaké porušení práva na straně té automobilky,“ dodává právník.

Dovozce Hyundai Motor Czech reagoval na dotaz Českého rozhlasu pouze textovou zprávou, že se nebude k celé situaci vyjadřovat. Podle Holuba je podobné dominantní jednání firem ve světě čím dál častější.

Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme