Americký akciový index Dow Jones uzavřel na novém rekordu. Očekávají se podpůrná ekonomická opatření

Americký akciový index Dow Jones uzavřel úterní obchodování na novém rekordním maximu. K jeho růstu velkou měrou přispěly finanční společnosti, které těžily z vyhlídek na nová opatření na podporu ekonomiky Spojených států. Indexy S&P 500 a Nasdaq však klesly.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výskyt koronaviru je potvrzen i v New Yorku. Tamní burza New York Stock Exchange je kvůli tomu zásobena hygienickými potřebami.

Newyorská burza | Foto: Andrew Kelly | Zdroj: Reuters

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v úterý připsal 0,2 procenta na 31 522,75 bodu. Širší index S&P 500 se naopak snížil o 0,06 procenta na 3932,59 bodu, index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, klesl o 0,34 procenta na 14 047,50 bodu.

Bitcoin dál stoupá, cena kryptoměny poprvé překonala 50 tisíc dolarů

Číst článek

Americký prezident Joe Biden se nyní snaží prosadit nový balík stimulačních opatření v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (zhruba 41 bilionů Kč). „Do tohoto týdne jsme vstoupili s příznivými vyhlídkami pro snahu Bidenovy administrativy zajistit rozsáhlý (stimulační) balík,“ uvedl analytik Quincy Krosby ze společnosti Prudential Financial.

Na devizovém trhu dolar mírně posiloval vůči euru po optimistických komentářích jednoho z představitelů americké centrální banky a příznivých údajích o vývoji zpracovatelského sektoru ve Spojených státech. Jednotná evropská měna kolem 22.00 SEČ ztrácela 0,2 procenta na 1,2108 USD.

Prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard uvedl, že finanční podmínky ve Spojených státech jsou nyní celkově dobré. Dolar podpořily rovněž překvapivě příznivé údaje o zpracovatelském průmyslu ve státě New York.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme