Dozorčí rada ČD bude jednat o dalším osudu generálního ředitele Petra Žaludy

Případné odvolání generálního ředitele Českých drah Petra Žaludy je podle ministra dopravy Zdeňka Žáka plně na odpovědnosti dozorčí rady. Ta se dnes sejde poprvé v novém složení. Výměnu většiny členů orgánu prosadil ministr 19. července. Žák chce radu požádat, aby posoudila hospodaření státního podniku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy

České dráhy | Foto: Jiří Suchomel

Vedení Českých drah už před několika dny zveřejnilo některé lichotivé údaje o hospodaření. Ministra Zdeňka Žáka ale nepřesvědčily.

„Právě proto, že jsou to vždycky vytržené střípky, a já potřebuji opravdu relevantní informaci, jak jsou na tom České dráhy v přepravě zboží, takzvaného Carga, a v přepravě osob,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o jednání dozorčí rady Českých drah připravila Jitka Hanžlová

Ministr dopravy chce počkat na to, jak hospodaření podniku a jeho vyhlídky posoudí nová dozorčí rada. Předpokládá, že to může být ještě dnes.

„Členové dozorčí rady jsou opravdovými odborníky. Nesou obrovskou odpovědnost za to, v jaké kondici firma je, ručí dokonce svým vlastním majetkem. Všechno je na zodpovědnosti těchto lidí,“ dodává Žák.

Včetně případného odvolání generálního ředitele Petra Žaludy. Jeden z původních tří neodvolaných členů rady, železničář Antonín Leitgeb, k tomu ale nevidí věcný důvod.

„Protože si nedokážu představit, proč by i noví členové dozorčí rady měli hlasovat pro odvolání, a hlavně na základě čeho. V případě, že to není komplot,“ podotýká.

„Není rozhodující, kdo má odejít. Je rozhodující, kdo by měl přijít. Já osobně si myslím, že Žaludovo vedení je nebo bylo zatím obchodně nejzdatnějším vedením Českých drah,“ říká k situaci bývalý náměstek ministra dopravy a někdejší generální ředitel Českých drah Emanuel Šíp.

Přehrát

00:00 / 00:00

K situaci se v poledních Ozvěnách dne vyjádřil i bývalý náměstek ministerstva dopravy a bývalý generální ředitel Českých drah Emanuel Šíp

Šíp připouští existenci problémů. „Drtivá většina problémů padá na vrub vládnímu řízení systému, nikoli vedení Českých drah,“ hodnotí Emanuel Šíp.

„Na druhé straně žádné dosavadní vedení Českých drah nemohlo existovat bez zapojení do finančních vztahů s lobbistickou a politickou sférou, které různými způsoby odčerpávají peníze daňových poplatníků, určené pro železniční dopravu,“ dodává Šíp.

Konkrétně má na mysli prý vztahy s dodavateli, bez kterých se žádné vedení drah nikde v Evropě údajně neobejde.

Dozorčí rada Českých drah by se měla sejít dnes ve 14 hodin.

Jitka Hanžlová, Veronika Sedláčková, Marína Dvořáková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme